KORONAVIRUS

Recept za katastrofu: Koronavirus se širi SAD-om, a Trump negira opasnost

Recept za katastrofu: Koronavirus se širi SAD-om, a Trump negira opasnost
Foto: EPA/Getty Images

KORONAVIRUS se ubrzano širi diljem svijeta, s iznimkom Kine koja ga je po svemu sudeći uspjela staviti pod kontrolu. Ni SAD nije iznimka i broj zaraženih je prešao 500, zaraza je zabilježena u 34 od 50 saveznih država, a broj mrtvih narastao je na 22. 

Paralelno sa sve ozbiljnijim stanjem, sve su glasnije i kritike koje dolaze iz medija, ali i zdravstvenog sustava te samih pacijenata, o nepripremljenosti američkih službi na epidemiju i ozbiljnom podcjenjivanju problema iz Bijele kuće - prije svega predsjednika Donalda Trumpa.

Koliko se epidemija brzo širi, dovoljno svjedoči podatak da je još 1. ožujka broj potvrđeno zaraženih Amerikanaca bio manji od 50, a još 4. ožujka bio je manji od stotinu. No kao i u drugim zemljama koje se bore s ovom epidemijom koju je njemačko ministarstvo zdravstva već proglasilo pandemijom, i u Americi se sve više postavlja pitanje koliki je stvaran broj zaraženih u odnosu na broj onih kojima je bolest, službeno poznata kao COVID-19, dijagnosticirana.

Trenutna stopa smrtnosti u SAD-u čak 5,7%

Na taj je raskorak aludirao i Trump kad je prošlog tjedna dao do znanja kako "misli da je (stopa smrtnosti od) 3,4% lažna brojka". Time je izravno osporio službenu procjenu Svjetske zdravstvene organizacije, tvrdeći kako mnogi zaraženi od koronavirusa nisu otkriveni i dijagnosticirani jer imaju blage simptome i brzo ozdrave, bez da odu liječniku. 

Zanimljivo, sličnog je mišljenja i naš renomirani znanstvenik i stručnjak za javno zdravstvo Igor Rudan koji na Facebooku redovito piše o ovoj epidemiji. On je također zaključio kako je procjena WHO-a pogrešna i da je prava stopa smrtnosti bliža 0,6-0,7%, kako sugeriraju najnoviji izvještaji iz Kine i Južne Koreje. 

>>Znanstvenik Igor Rudan dao novo objašnjenje za stopu smrtnosti koronavirusa

Broj zaraženih u SAD-u vjerojatno podcijenjen zbog nedovoljnog testiranja

Da je broj zaraženih ozbiljno podcijenjen, barem u SAD-u, sugerira i nevjerojatna stopa smrtnosti od 5,7%, najviša na svijetu, ako ne računamo Filipine na kojima je potvrđeno samo 5 slučajeva. Ona se temelji na trenutno potvrđenom broju slučajeva koronavirusa u SAD-u. Kako piše američki Business Insider, vjerojatno objašnjenje je to što je broj testiranih u SAD-u i dalje vrlo nizak u odnosu na druge zemlje. Jednostavnom računicom dolazimo do zaključka da, što je broj potvrđenih slučajeva manji, to je i stopa smrtnosti veća, uz jednaki broj preminulih. 

Tu dolazimo do pravog razloga za zabrinutost: kad je novi koronavirus stigao u SAD, američke službe nisu imale spreman dovoljan broj setova za testiranje pa je američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraze nametnuo izuzetno stroge kriterije za testiranje. Sve do sredine prošlog tjedna testiralo se samo one koji su nedavno putovali u zemlju u kojoj je izbila epidemija i one koji su nedavno imali kontakt s potvrđeno zaraženom osobom. Ostale se naprosto nije testiralo, neovisno o simptomima. 

Objava jedne fizioterapeutkinje iz Seattlea koja je imala simptome koronavirusa, u kojoj je opisala svoje mučno iskustvo sa zdravstvenim službama kad se htjela testirati, postala je viralna kao alarmantno svjedočanstvo o disfunkcionalnosti sustava.

Pravovremeno i sveobuhvatno dijagnosticiranje zaraženih od vitalnog je značaja u zaustavljanju ove epidemije jer je izolacija zaraženih gotovo jedino sredstvo koje zdravstvene službe imaju na raspolaganju. 

Trumpova administracija obećala milijun testova, isporučila samo 75 tisuća?

Iako je Trumpova administracija obećala da će osigurati milijun testova za koronavirus do kraja prošlog tjedna, ministar zdravstva Alex Azar morao je na kraju priznati da će u tom roku biti isporučeno manje od pola milijuna, od čega je većinu proizvela privatna tvrtka IDT, dok će država isporučiti samo 75 tisuća testova. 

Umjesto da ispuni obećanje, CDC je prošli tjedan preko noći uklonio broj testiranih iz evidencije na svojoj web stranici. Ovaj neshvatljivi potez samo je produbio sumnje da nadležne službe prikrivaju svoj nedostatak kapaciteta za borbu s epidemijom i/ili razmjere epidemije, a pod pritiskom Trumpove administracije koja strahuje da bi joj to nanijelo političku štetu pred izbore. 

Kritičari tvrde da su CDC i Trumpova administracija na ovaj način osigurali da se testira vrlo mali broj ljudi, što povezuju s Trumpovom bijesnom reakcijom na izvještavanje o epidemiji i dramatičnom padu burzi koji je uslijedio. 

Bizarna Trumpova retorika u službi sanacije štete pred izbore

Inače, prvi pokušaj masovne proizvodnje dijagnostičkog seta za testiranje bio je neuspješan, kako je pisao New York Times, što je otkriveno tek kad su stotine testova poslane u laboratorije diljem zemlje. Na zamjenu je trebalo čekati nekoliko tjedana, ali lokalni laboratoriji ni s njim ne mogu dijagnosticirati zaražene, već moraju poslati uzorke na provjeru u sjedište CDC-ja. 

Teško je uopće nabrojati sve Trumpove lažne, zabrinjavajuće neupućene ili naprosto bizarne izjave na temu koronavirusa: od tvrdnje da je njegova administracija "potpuno pripremljena i veličanstveno organizirana" za ovaj izazov, a da su kritike oporbenih demokrata "nova podvala protiv njega", preko njegovog pitanja stručnjacima može li se cjepivo protiv obične gripe iskoristiti protiv koronavirusa, pa do njegovog protivljenja da se zaraženi Amerikanci s kruzera Grand Princess iskrcaju u SAD jer bi to povećalo službeni broj zaraženih na američkom tlu.

"Ne treba mi da se broj (zaraženih) udvostruči zbog jednog broda koji nije naša krivica", rekao je Trump, izazivajući nevjericu u javnosti.

O podcjenjivanju problema svjedoči i prijedlog njegove administracije da se za borbu protiv koronavirusa izvanredno dodijeli samo 2,5 milijardi dolara, što su demokrati nazvali "sramotnim, anemičnim i mršavim" iznosom, da bi Kongres na kraju dodijelio 8,3 milijarde dolara za taj cilj.

Atmosfera šutnje i uljepšavanja stvarnog stanja

Po svemu što posljednjih dana možemo čuti od američkog predsjednika, čini se da je zabrinutiji zbog pada na burzama i izgledne recesije koja bi ga mogla potopiti na izborima najesen, nego zbog jednako realne mogućnosti da epidemija u SAD-u izmakne kontroli. 

Razlozi američke nepripremljenosti ne sežu od jučer. kako je još 2017. pisao Washington Post, Trumpova administracija nije popunila mjesto direktora CDC-a, a u ministarstvu zdravstva i ljudskih službi nije popunjena pozicija državnog tajnika za globalnu pripremljenost, među ostalima. Štoviše, iduće godine smijenjen je čitav lanac zapovijedanja za odgovore na pandemiju.

Da upravo Trump i njegovi najbliži suradnici stoje iza pasivnosti američkih službi i umanjivanja problema, naznačili su i neki sadašnji i bivši američki dužnosnici u razgovoru za Politico.

"To uvijek seže s vrha", rekao je jedan savjetnik administracije za borbu protiv epidemije te dodao da je Trump ranije poticao ministra Azara da ne drži press konferencije o razvoju situacije s koronavirusom: "Trump je stvorio atmosferu gdje je prosudba njegovog osoblja da on ne treba znati takve stvari."

Drugim riječima, sugeriraju ovi dužnosnici, Trump je stvorio atmosferu u kojoj se predsjedniku govori ono što želi čuti, a glasnike loših vijesti koje mogu naštetiti Trumpu se kažnjava. Baš poput atmosfere cenzure i autocenzure koja je vladala u Kini kada je epidemija prije neka dva mjeseca izbila u Wuhanu, a liječnika koji je među prvima upozorio na novi opasni virus se ukorilo zbog "širenja lažnih vijestii".

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara