Recesija pogodila i izvoz - krokodila

Tekst: F.M.
Foto: Conservation International


GLOBALNA recesija, ali i nove vladine odredbe pogodili su industriju izvoza krokodila u Kambodži, piše Pnom Penh Post. Oko tri četvrtine krokodilskih farmi prijavilo se za nove dozvole, ali broj mladih krokodila u izvozu pao je čak za dvije trećine.

Kambodža je ove sezone izvezla samo 35,000 mladih krokodila u Vijetnam i oko 2,000 krokodila u Tajland između svibnja i srpnja, što je za dvije trećine manje od oko 100,000 mladih krokodila izvezenih prošle godine.

Globalna recesija

Mladi krokodili uglavnom se izvoze u razdoblju između svibnja i srpnja, kad većina krokodila ima potomstvo, a najveći dio krokodila izvozi se u Vijetnam i Tajland. No, ove su godine tajlandski kupci zaustavili narudžbe, dijelom zbog globalne recesije, a dijelom i  zbog napetih odnosa dvaju zemalja.

No, kako je naveo ravnatelj Uprave za ribarstvo iz Kambodže, dodatni razlog lošem izvozu je i pritisak vlade na farmera da prodaju kože krokodila, a ne žive gmazove. "Ove je godine izvoz pao zbog restrikcija na izvoz mladih krokodila. Želimo da farmeri izvoze kože, a ne životinje", naveo je ravnatelj.

Nova politika

Nova politika ministarstva poljoprivrede tjera farmere da se prijave za dozvole prije nego što se mogu baviti izvozom. Oko 380 od procijenjenih 500 krokodilskih farmi prijavilo se za dozvole, nakon što im je rečeno kako bez toga neće moći legalno izvoziti gmazove. Nova politika trebala bi vladi omogućiti kontrolu nad prodajama.

No, pad cijena također je snažno pogodio industriju. 2003. godine, kad se za mladog krokodila moglo dobiti i do 40 dolara, u Kambodži je bilo oko 1,000 krokodilskih farmi. Prošle je sezone cijena mladih gmazova pala na 12 dolara, što je uzrokovalo zatvaranje polovice farmi.

Ove su godine cijene porasle na oko 15 dolara po kvalitetne krokodile, ali primjerci slabije kvalitete još uvijek imaju cijenu od oko 12 dolara po komadu. Lokalni farmeri kažu kako su ove godine uspjeli dobiti malo više cijene nego prošle, ali su opće prodajne brojke puno slabije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara