Recimo ´NE´ nasilju, pridružimo se Zagreb Prideu!

Foto: Dražen Breitenfeld

U IME zaštite, ali i promicanja osnovnih ljudskih prava, koja su u RH zajamčena svima, bez obzira na vjerska, politička ili druga uvjerenja, pozivamo vas da se, bez obzira na vlastiti seksualni izbor, priključite 10. Povorci ponosa Zagreb Pride, koja će u subotu proći ulicama glavnog grada

Nadamo se kako parada nasilja i mržnje kojoj smo svjedočili u Splitu, samo zato što su sudionici prvog Split Pridea željeli šetnjom ulicama grada i mirnim okupljanjem na glavnom gradskom trgu, upozoriti na nejednakost LGTB osoba u Hrvatskoj, nije ogledalo ovog društva nego tek sramotan incident koji se više nikad neće ponoviti.

Uvjereni smo kako većina u Hrvatskoj ne podržava nasilje nad onima koji miroljubivo  iskazuju svoje stavove javnim okupljanjem, bez obzira čine li to zato kako bi zaštitili svoja vjerska ili politička uvjerenja, ili pak da bi izborili svoja prava na rodnu i seksualnu ravnopravnost. Jer, u konačnici, riječ je o ljudskim pravima - a među njima nema razlike, svako ljudsko pravo jednako je važno.

Zato vas pozivamo da se u subotu priključite zagrebačkoj Povorci ponosa i pokažete da postoji i druga, demokratska i civilizirana Hrvatska koja poštuje svačije pravo na javno okupljanje i slobodu izražavanje mišljenja, koja je svim građanima RH zajamčena i Ustavom. Dodatno, vjerujemo da ćemo velikim građanskim odazivom na ovaj skup učiniti mali korak prema budućnosti u kojoj nećemo morati pisati i govoriti kako je pozivanje ili poticanje na nasilje, nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti, zakonski zabranjen i kažnjiv.

Naime, svatko onaj tko zažmiri na brutalno nasilje kojem su prošle subote bili izvrgnuti sudionici Split Pridea ili ga na bilo koji način opravdava i relativizira indirektno prihvaća da u budućnosti netko njemu ili njoj baci kamen u glavu jer se našao u bilo kakvoj manjini.

Upravo zato Index.hr, Net.hr i Tportal.hr, pozivaju sve čitatelje da svojim sudjelovanjem u zagrebačkoj Povorci ponosa jasno poruče da je nasilje prema bilo kome nedopustivo i da se u Hrvatskoj svatko može slobodno okupljati i izražavati svoje stavove.

Index.hr, Net.hr, Tportal.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara