Red Bull - umjesto krila, srčani udar

PREMA rezultatima istraživanja koje je proveo australski Kardiovaskularni istraživački centar Kraljevske bolnice u Adelaideu, samo jedna limenka popularnog energetskog napitka, Red Bulla, može povećati rizik od srčanog udara, čak i kod mladih i zdravih ljudi.

Napitak bogat kofeinom popularan je prema studentima i poklonicima adrenalinskih sportova zbog toga što, baš poput kave, prikriva umor i zavarava organizam. No, jednako tako, taj kofeinski napitak čini krv "ljepljivom", što je preduvjet za kardiovaskularne probleme poput srčanog udara.

"Sat vremena nakon što popiju Red Bull (njihov krvožilni sustav) više nije normalan. Ponaša se poput sustava bolesnika s kardiovaskularnim problemima", rekao je Scott Willoughby, voditelj istraživanja, koje je provedeno na 30 mladih, odraslih ljudi. Znanstvenici su testirali njihove krvožilne sustave prije i nakon konzumiranja jedne limenke Red Bulla od 250 mililitara, bez šećera.

"Srčani udar u limenci"

Willoughby je dodao i kako bi Red Bull mogao biti smrtonosan u kombinaciji sa stresom ili visokim krvnim tlakom, jer sprječava normalno funkcioniranje krvnih žila te tako povećava rizik od krvnih ugrušaka. "Ako imate predispozicije za kardiovaskularnu bolest, trebali bi dvaput razmisliti prije što to popijete", izjavio je.

Glasnogovornica Red Bulla Australija, Linda Rychter, za Reuters je rekla kako će izvješće biti proslijeđeno središnjem uredu tvrtke u Austriji, gdje će biti napravljena njegova procjena. "Istraživanje ne pokazuje učinke koji bi bili veći od onih kada popijete šalicu kave. Zbog toga su rezultati očekivani i nalaze se u normalnom fiziološkom dosegu", dodala je.

Red Bull je zbog izlaganja zdravstvenom riziku zabranjen u Norveškoj, Urugvaju i Danskoj. U prošloj je godini, u 143 zemlje svijeta, prodano oko 3,5 milijardi limenki tog napitka. U jednoj limenci se nalazi 80 miligrama, što je otprilike količina kofeina u standardnoj šalici kave.

I.M.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara