Reding: Impresivni ste, Kosor: Ulazimo u EU uzdignuta čela

Foto: Neja Markičević (Cropix)

"OBAVIT ćemo svoj posao i ponosno s uzdignutim čelo ući ćemo u Europsku uniju i vratiti se kući odnosno svom europskom civilizacijskom krugu" rekla je danas premijerka Jadranka Kosor u svom pozdravnom govoru na otvaranju dvodnevnog skupa Europske pučke stranke (EPP) koja predstavlja najveću političku skupinu u Europskom parlamentu.

Moguće je u lipnju

Kosor je govoreći o putu Hrvatske prema EU, zahvalila "pučanima", rekavši kako i dalje očekuje da će Hrvatska do lipnja završiti pregovore odnosno zatvoriti preostalih sedam pregovaračkih poglavlja i to uključujući i najbitnije  poglavlje o pravosuđu i ljudskim pravima.

Unatoč tome da je privremeno izvješće Europske komisije bilo u velikom dijelu negativno za Hrvatsku kada se govori o poglavlju o pravosuđu i ljudskim pravima, Kosor se danas nije dala smesti.

"Privremeno izvješće Europske komisije naznačuje da je pregovore moguće zaključiti u lipnju", formulirala je njihove zaključke Kosor naglasivši da je Hrvatska zapravo prva država koja je vodila pregovore po strožim kriterijima.

Još nekoliko metara do ciljne ravnine


"Nastavljamo s borbom protiv korupcije i kriminala, rješavanjem pitanja izbjeglica i suradnjom s Haškim sudom", rekla je Kosor dok je predsjednik EPP-a Joseph Daul replicirao da će Hrvatska vrlo brzo ispuniti sve potrebne kriterije za zaključivanje pregovora.

"Imate tek nekoliko metara za pretrčati kako biste ušli u ciljnu ravninu", rekao je sportskim riječnikom Daul.

Reading: Imate male praznine u deset točaka

"Postigli se impresivan napredak!", naglasila je Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding koja sudjeluje na skupu u Zagrebu priznavši da Hrvatskoj ipak nedostaje još nekoliko elemenata koje treba ispuniti kako bi pokazala da se zakoni primjenjuju u praksi.

Za Reading privremeno izvješće Europske unije predstavlja ohrabrenje, te kaže kako su pred Hrvatskom posljednji koraci. Naglasila je kako je Europska komisija sastavila listu u deset točaka prema kojoj se Hrvatska mora ravnati te ističe kako je riječ o tim "malim prazninama" koje se trebaju popuniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara