Reding: Impresivni ste, Kosor: Ulazimo u EU uzdignuta čela

Foto: Neja Markičević (Cropix)

"OBAVIT ćemo svoj posao i ponosno s uzdignutim čelo ući ćemo u Europsku uniju i vratiti se kući odnosno svom europskom civilizacijskom krugu" rekla je danas premijerka Jadranka Kosor u svom pozdravnom govoru na otvaranju dvodnevnog skupa Europske pučke stranke (EPP) koja predstavlja najveću političku skupinu u Europskom parlamentu.

Moguće je u lipnju

Kosor je govoreći o putu Hrvatske prema EU, zahvalila "pučanima", rekavši kako i dalje očekuje da će Hrvatska do lipnja završiti pregovore odnosno zatvoriti preostalih sedam pregovaračkih poglavlja i to uključujući i najbitnije  poglavlje o pravosuđu i ljudskim pravima.

Unatoč tome da je privremeno izvješće Europske komisije bilo u velikom dijelu negativno za Hrvatsku kada se govori o poglavlju o pravosuđu i ljudskim pravima, Kosor se danas nije dala smesti.

"Privremeno izvješće Europske komisije naznačuje da je pregovore moguće zaključiti u lipnju", formulirala je njihove zaključke Kosor naglasivši da je Hrvatska zapravo prva država koja je vodila pregovore po strožim kriterijima.

Još nekoliko metara do ciljne ravnine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavljamo s borbom protiv korupcije i kriminala, rješavanjem pitanja izbjeglica i suradnjom s Haškim sudom", rekla je Kosor dok je predsjednik EPP-a Joseph Daul replicirao da će Hrvatska vrlo brzo ispuniti sve potrebne kriterije za zaključivanje pregovora.

"Imate tek nekoliko metara za pretrčati kako biste ušli u ciljnu ravninu", rekao je sportskim riječnikom Daul.

Reading: Imate male praznine u deset točaka

"Postigli se impresivan napredak!", naglasila je Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding koja sudjeluje na skupu u Zagrebu priznavši da Hrvatskoj ipak nedostaje još nekoliko elemenata koje treba ispuniti kako bi pokazala da se zakoni primjenjuju u praksi.

Za Reading privremeno izvješće Europske unije predstavlja ohrabrenje, te kaže kako su pred Hrvatskom posljednji koraci. Naglasila je kako je Europska komisija sastavila listu u deset točaka prema kojoj se Hrvatska mora ravnati te ističe kako je riječ o tim "malim prazninama" koje se trebaju popuniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara