Reforma carina - prvi test za nove vlasti u BiH

BRZA uspostava jedinstvene carinske uprave u Bosni i Hercegovini bit će ključni test za nove vlasti u toj zemlji koje moraju pokazati kako su pripravne provesti politilke i gospodarske reforme, izjavio je u utorak u Sarajevu glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika (OHR) Kevin Sullivan.

On je potvrdio kako je OHR primio službeno izvješće posebne radne skupine sačinjene od međunarodnih stručnjaka koji su imali zadaću procijeniti ustroj i učinkovitost postojećeg carinskog sustava u BiH.

´Ovo će izvješće biti tretirano veoma ozbiljno´, kazao je Sullivan istaknuvši kako se međunarodni stručnjaci potpuno slažu da su carinske i porezne prijevare najskuplji i najdrastičniji oblik korupcije u BiH.

Prema analizi obavljenoj pod pokroviteljstvom misije Europske unije u BiH, samo na izbjegavanju carina ta zemlja svake godine ostane bez 200 do 300 milijuna eura proračunskih sredstava a tako utajen novac koristi se za financiranje organiziranog kriminala a vjerojatno i za skrivanje ratnih zločinaca poput Radovana Karadžića.

Prijevare milijunaskih razmjera moguće su jer u BiH postoje tri carinske uprave - dvije u entitetima i jedna u distriktu Brčko - a suradnja među njima manja je nego suradnja među carinama suverenih država.

Glasnogovornik OHR-a podsjetio je kako ne postoji niti jedna država koja ima više od jedne carinske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Carinici u BiH uz to su i različito plaćeni - u Republici Srpskoj dobijaju plaću ne veću od 200 eura dok njihove kolege u Federaciji BiH imaju tri puta veća primanja - što također potiče korupciju i kriminal.

´Visoki predstavnik kazat će političarima ove zemlje kako će njihov politički dogovor o reformi carine biti ključni test za njihovu privrženost promjenama što su i obećavali tijekom predizborne kampanje´, kazao je Sullivan pojašnjavajući kako za to nema puno vremena te da cijeli posao mora bitiokončn u narednim tjednima.

OHR je odlučno odbacio prijedloge vlasti Republike Srpske da se umjesto objedinjavanja carinskih uprava one naprosto ukinu.

Takav prijedlog iznio je ministar financija srpskog entiteta Simeun Vilendečić tvrdeći kako BiH ne treba carinsku službu kad je sa susjedima ionako potpisala sporazume o bescarinskom trgovinskom režimu.

Vlasti bosanskih Srba očajnički pokušavaju spriječiti svaki pokušaj jačanja državnih institucija u BiH pa su, slično kao i u slučaju carina, predlagali da se država demilitarizira ako već ne mogu ostati razdvojene entitetske vojske i ministarstva obrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara