REGIONALNA KONFERENCIJA O IZBJEGAVANJU GMO-A U PROIZVODNJI HRANE

Regionalna konferencija poljoprivrednoprehrambenih proizvođača o temi "Kako izbjeći korištenje GMOa u proizvodnji sjemena, hrane i stočne hrane" okupila je danas u Zagrebu više od 60 europskih stručnjaka. L

Skup je priredila hrvatska nevladina ekološka udruga Zelena akcija, vojvođanska Zelena mreža i slovenska Umanotera, priopćila je danas Zelena akcija.

Predsjednica Zelene akcije Jagoda Munić rekla je da su ciljevi konferencije predstaviti sadašnje i planirano zakonodavstvo u EU i regiji, izvijestiti o tržištu u regiji, inicijativama o slobodnim zonama GMO-a, nadzornim sustavima u praksi, teškoćama i preporukama kako ih ukloniti.

Na konferenciji je predstavljeno istraživanje nevladinih udruga o situaciji s GMO u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori pod nazivom "Hoće li tržište zadržati genetski preinačene organizme izvan područja jugoistočne Europe".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tržište igra svoju ulogu u izbjegavanju GMO-a. Istraživanje tržišta sjemena, hrane i stočne hrane otkriva da mnoge tvrtke, a posebno u Sloveniji i Hrvatskoj gdje je svijest o GMO-u najveća, tvrde da ne rabe niti prodaju GMO i mogu te svoje tvrdnje potkrijepiti laboratorijskim potvrdama. Njihove tvrdnje da izbjegavaju GMO svojevrstan su odgovor na zahtjeve tržišta EU-a, ali i na sve veću zabrinutost domaćih potrošača glede GMO-a u namirnicama", izjavila je autorica izvješća Iza Kruszewska iz ANPED-a.

Sudionicima skupa iskustva su prenijeli stručnjaci iz EU-a i susjednih jugoistočnih zemalja. Predstavnici prehrambene industrije predstavili su pristupe proizvodnji bez uporabe GMO-a, te su objasnili kako djeluju nadzorni sustavi koje primjenjuju.

Hrvatski proizvođači su pobliže upućeni u novoprihvaćene zakone EU-a, kojima je postrožen sustav nadzora i označivanja GMO-a, na što će morati posebno paziti žele li svoje proizvode izvoziti na tržište zemalja EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara