Ministar Bauk "počistio" Registar birača: Na EU izborima čak 763.814 birača manje nego na referendumu za EU

Foto: Ronald Goršić (Cropix)

MINISTAR uprave Arsen Bauk objavio je Registar popisa birača za izbore za Europski parlament. Prema njemu, na izbore izlazi osam posto manje birača nego na prethodnima.

Zakon o registru birača primjenjuje se prvi put na način da se popis birača sastavlja za svake izbore, u ovom slučaju one za Europski parlament 14. travnja. Na njih može izaći ukupno 3.740.591 birač (3,738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj te 2.243 iz dijaspore) ili 763.814 manje nego je moglo izaći na prethodnim izborima. Primjerice na referendum o ulasku u EU pravo glasa imalo je ukupno 4.504.765 birača. 

Prvi put, uz važeće osobne iskaznice za one s prebivalištem u Republici Hrvatske, na popis se moglo aktivnom registracijom državljana bez prebivališta u Hrvatskoj. "To su, recimo tako, bili zadnji izbori na nacionalnoj razini. Razlika za birače s prebivalištem u RH 353.429 i razlika u biračima zajedno s inozemstvom 763.814", naveo je Bauk.

U dijaspori od 412. 628 ostalo svega 2.243 birača

Usporedba popis birača s brojem stanovnika po naseljima je u pripremi, no ministar Bauk već je ocijenio da je popis već danas vjerodostojniji nego je bio, primjerice, za referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

"Najznačajnije smanjenje je u Ličko-senjskoj županiji gdje će na euroizbore moći 16,5 posto manje birača, potom u Šibensko-kninskoj (13,9 posto), Požeško-slavonskoj (13,3 posto) i Virovitičko-podravskoj županiji (13,1 posto)", naveo je Bauk.
 
Najrapidnija je ipak razlika za dijasporu. Nakon obveze aktivne registracije u konzularnim uredima i veleposlanstvima, od 412. 628 ostalo je svega 2.243 birača.
 
Zbog euroizbora u Hrvatsku je dolazak na glasovanje prijavilo tek osmero državljana koji nemaju prebivalište
 
Govoreći o izborima za Europarlament Bauk je naglasio da se na dan izbora broj birača može povećati za one birače koji svoje biračko pravo ostvaruju potvrdom za glasanje odnosno za osobe koje nisu imali važeću osobnu iskaznicu ili  one koji se nisu aktivno registrirali. 

Zbog euroizbora u Hrvatsku je dolazak na glasovanje prijavilo tek osmero državljana koji nemaju prebivalište. Izvan mjesta prebivališta, poput ministra Bauka, glasovat će ih 3.854, šezdeset više od onih koji će birati u inozemstvu. Osim na brodovima, u domovima i u vojsci, europarlamentarce će birati i u zatvorima, gdje je 3.916 birača.

Sređivanje popisa birača ide dalje. Bauk je najavio kako pripremaju usporedbu popisa s brojem punoljetnik stanovnika po svim naseljima u Hrvatskoj. "Tako da će se onda jasno vidjeti gdje još treba intenzivirati napore, a to mora prije svega policija, da popis birača bude još točniji i vjerodostojniji, nego što je danas. A držim da je on danas vjerodostojniji nego što je bio na referendumu za ulazak u Europsku Uniju", ustvrdio je Bauk.

Bauk ne očekuje velike promjene u ovim podacima do predstojećih lokalnih izbora, jer se radi o samo nekoliko tjedana razlike u održavanju. "Vlada će na sljedećoj sjednici raspisati lokalne izbore. Oni se održavaju 19. svibnja i rok za ispravak u popisu birača je 9. svibnja. Dakle, osobe kojima se ili odjavi prebivalište u to vrijeme, koje budu umrle ili kojima istekne osobna iskaznica, u ovih mjesec dana bit će promjena", zaključio je.

Karamarko: U svakom slučaju popise birača treba rješavati, ali na pravi način i ravnopravno u odnosu na sve skupine

Podaci o gotovo 17 posto manje birača nego za referendum u siječnju 2012., iznenadili su i šefa HDZ-a. No, Tomislav Karamarko kaže da podržava sređivanje biračkih popisa. "U svakom slučaju popise birača treba rješavati, ali na pravi način i ravnopravno u odnosu na sve skupine. Vidimo tu disproporciju između onog što se radi, recimo, u Vukovaru ili u Vrgorcu. Doista treba srediti, ali treba srediti na pravi način", zaključio je predsjednik HDZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara