Rehn: RH neće početi pregovore bez suradnje s ICTY-em

Rehn: RH neće početi pregovore bez suradnje s ICTY-em
BEZ POZITIVNOG mišljenja Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu pregovori s Hrvatskom neće se otvoriti 17. ožujka, a ako sve bude išlo kako treba, Hrvatska može postati članicom EU 2009., rekao je Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

"Bez pozitivnog mišljenja ICTY, pregovori se neće otvoriti 17. ožujka. Bit će to razočaranje za sve - za Hrvatsku i za EU - ako taj uvjet ne bude ispunjen na vrijeme, a otvaranje pregovora bude stavljeno na čekanje", rekao je Rehn u govoru u utorak kojega je u srijedu na svojoj web-stranici objavila Europska komisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Jasno sam rekao našim hrvatskim kolegama da Hrvatska mora riješiti pitanje generala (Ante) Gotovine. Vrijeme će uskoro isteći za rok od 17. ožujka", naglasio je. Rehn se u ponedjeljak u Bruxellesu sastao s hrvatskim izaslanstvom predvođenim premijerom Ivom Sanaderom.

Komisija je u stalnom kontaktu s Haškim sudom, a prošloga su tjedna predstavnici Komisije razgovarali s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte koja je izrazila "zabrinutost u pogledu hrvatske suradnje", naglasio je europski povjerenik.

Ako sve bude išlo kako treba, "moguće je da Hrvatska postane članicom 2009.", čime bi Hrvatska postala pozitivan orijentir za čitav Zapadni Balkan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara