Reiner nije prijavio da je vitez, a morao je. Hoće li Plenković i njega maknuti?

Reiner nije prijavio da je vitez, a morao je. Hoće li Plenković i njega maknuti?
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

POVJERENSTVO za sprečavanje sukoba interesa danas se oglasilo priopćenjem u kojem se bavi obavezom za navođenje članstva u udrugama u imovinskim karticama dužnosnika. 

Povod za priopćenje su medijski upiti o poznatim političarima za koje se zna da pripadaju određenim organizacijama, primjerice potpredsjednik sabora Željko Reiner koji je član Viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog, a širi kontekst je ostavka državnog odvjetnika Dražena Jelenića za kojeg se otkrilo da je član masonske lože Veliki Orijent Hrvatske, zbog čega je jučer podnio ostavku.

U svakom slučaju, prenosimo priopćenje Povjerenstva u cijelosti.

Povjerenstvo: Dužnosnici su obvezni navesti podatke o članstvu u udrugama

“Vezano za više zaprimljenih upita koji se odnose na obvezu prijave članstva u udrugama u izvješćima o imovinskom stanju dužnosnika (imovinskim karticama) pojašnjavamo da je Povjerenstvo sukladno članku 8. stavku 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisalo obrazac izvješća o imovinskom stanju u kojem je predviđena i rubrika 'Ostala članstva i funkcije dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama'.

Slijedom navedenoga, dužnosnici su obvezni u imovinskoj kartici navesti i podatke o članstvu u udrugama.

Povjerenstvo: Članstvo dužnosnika u udrugama nedvojbeno sadrži određeni koruptivni rizik

Potrebno je dodatno pojasniti da iako članstvo u udrugama ne predstavlja podatak o imovini dužnosnika, isto je potrebno navesti u imovinskoj kartici s ciljem transparentnog prikazivanja podataka o pravnim osobama s kojima su dužnosnici povezani i u odnosu na koje ne mogu biti nepristrani.

Naime, članstvo dužnosnika u udrugama nedvojbeno sadrži određeni koruptivni rizik koji se ogleda u situacijama u kojima bi dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti trebali donositi odluke ili sudjelovati u postupcima koji se odnose na udruge čiji su članovi”, poručili su iz Povjerenstva za sukob interesa.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li zbog propusta koji je sličan propustu sada već bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića sada premijer Plenković i svom stranačkom kolegi Reineru zaprijetiti smjenom ili se, kao što smo već navikli, pravila u Hrvatskoj ne odnose jednako na sve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara