Reket HDZ-a: U 5 mjeseci na privatni račun uplaćeno više od 8 milijuna kuna

STIPE GABRIĆ JAMBO, protjeran iz HDZ-a, pokrenuo je jednu od najvećih tabu tema hrvatske politike: reketiranje gospodarstvenika od nekad vladajuće stranke u Hrvatskoj.

Sam Jambo izjavio je Jutarnjem listu kako je HDZ-u na privatne račune ukupno uplatio otprilike milijun i pol maraka.

Od veljače do srpnja 1997. godine na tajni račun HDZ-a, kojeg je navodno otvorio sam Franjo Gregurić, a na ime službenice HDZ-a Valerije Marić, isplaćeno je više od 8 milijuna kuna.

Iznose su uplaćivale razne tvrtke: Pliva, Vindija Varaždin, Hrvatska poštanska banka, Razvitak Metković, …

Nakon što je i otišao s vlasti, HDZ i dalje reketari. Jambo je izjavio kako su nedavno direktor jedne od najvećih hrvatskih banaka i vlasnik jedne od najvećih osiguravateljskih kuća HDZ-u uplatili svaki po 400.000 kuna, kako bi se riješili HDZ-ovih glavešina koji su tražili milijun kuna. Zauzvrat su im HDZ-ovci obećali profitabilne poslove kada se vrate na vlast.

Jambo nije želio za Jutarnji list reći o kome se radi, već je rekao da će dokaze i imena dati Državnom odvjetništvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme vladavine, HDZ je novca dolazio preko Ministarstva obrane. Svi koji su surađivali s MORH-om morali su plaćati promidžbu HDZ-a. To se radilo na vrlo jednostavan način: svi poduzetnici kojima je MORH bio dužan novac morali su na tajni račun uplatiti 10-15 posto iznosa i tek bi tada dobili dio iznosa ili cijeli koji su im dugovali.

Zanimljivo je da je istraga oko računa u Županjskoj banci gdje se "prao" novac započela krajem 2000. godine no do danas u javnost nije ništa izašlo o tijeku istrage.

Krajem 2002. godine policija je izvješće o slučaju predala Državnom tužiteljstvu kako bi odlučilo ima temelja za kaznene prijave. U izvješću stoji kako su ukupno 92 osobe preko spornog računa uplatile 8 milijuna i 190 tisuća kuna, te da se taj novac koristio za prikriveno financiranje izborne kampanje HDZ-a.

Izvješće je u ožujku preuzeo USKOK, a od tada do danas o tome nije donesena nikakva odluka.

Jutarnji list piše da su HDZ i Država bili jedno te isto, a to se vidi po tajnom Družakovom "Programu rada Odjela za financije Glavnog tajništva HDZ-a" po kojem bi HDZ-ova poduzeća trebala biti posrednici u prelijevanju novca iz države u stranku.

Jutarnji navodi kako je po tom Programu jedan od zadataka stranke bilo "osnivanje poduzeća koje koja će se baviti prodajom i iznajmljivanjem automobila, a sva ministarstva, razni državni i gradski zavodi, te pravna i ostala poduzeća koristila bi njihove usluge, što neće biti teško jer su ministri i direktori navedenih poduzeća HDZ-ovi članovi".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara