Rekordan broj država i članica UN-ovog vijeća napada UN-ove borce za ljudska prava

Rekordan broj država i članica UN-ovog vijeća napada UN-ove borce za ljudska prava
Screenshot: YouTube/CGTN
 
REKORDAN broj od 29 država, uključujući Kinu, Iran i Saudijsku Arabiju, protekle godine se osvećivao građanima koji su surađivali s UN-om, objavio je UN-ov ured za ljudska prava u srijedu.
 
Ti su ljudi bili žrtve otmica, pritvarani su, nestajali su, rekao je pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Andrew Gilmour.
 
U izvješću se navodi da su devet zemalja od tih 29 - Burundi, Egipat, Ruanda, Kuba, Venezuela, Kina, Indija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati - trenutno članice UN-ova Vijeća za ljudska prava.
 
"Ovo je krajnje odvratno, groteskno i suprotno duhu UN-a"
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gilmour je rekao da je "krajnje odvratno" da se njegov ured i dalje mora vraćati primjerima država koje zlostavljaju ljude koji pomažu UN-u. Današnje izvješće već je osmo godišnje izvješće u kojem se govori o osvetama zbog suradnje s UN-om.
 
"Groteskno je i potpuno suprotno povelji i duhu UN-a, a pogotovo ovog Vijeća, da ljude kažnjavaju, prijete im i osvećuju se zbog suradnje s UN-om na pitanjima ljudskih prava", rekao je.
 
Ni jedna od prozvanih država nije odgovorila na te primjedbe.
 
Drugih 20 zemalja su Alžir, Bahrein, Eritreja, Honduras, Iran, Izrael, Mauritanija, Meksiko, Maroko, Mjanmar, Oman, Pakistan, Južni Sudan, Sri Lanka, Sudan, Tadžikistan, Tajland, Turska, Turkmenistan i Uzbekistan.
 
U prijašnjim je izvješćima u prosjeku bilo navedeno 15 zemalja, nikad više od 20. Kina i Saudijska Arabija navedene su u šest  od ukupno 8 izvješća. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara