Rekordi na Wall Streetu, najveća dobitnica dionica Boeinga, najveći gubitnik Ford

Rekordi na Wall Streetu, najveća dobitnica dionica Boeinga, najveći gubitnik Ford

Foto: Guliver image/Getty images

NA WALL STREETU su u srijedu burzovni indeksi skočili na nove rekordne razine, pri čemu se Dow Jones opet probio iznad 26.000 bodova, što se prvi put dogodilo prije dva dana, jer ulagači s optimizmom čekaju poslovna izvješća kompanija.

Dow Jones skočio je 322 boda ili 1,25 posto, na 26.115 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,94 posto, na 2802 boda, a Nasdaq indeks 1,03 posto, na 7298 bodova.

Nove rekordne razine svih tih indeksa zahvaljuju se optimizmu ulagača u vezi s poslovnim rezultatima kompanija kako za proteklo tromjesečje tako i za sljedeće razdoblje, s obzirom na nedavno uvedene porezne promjene, kojima je, među ostalim, smanjena porezna stopa kompanijama.

Osim rasta zarada, ulagači očekuju da će smanjenje poreza kompanijama dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite dionice na tržištu.

"Kompanije pomalo objavljuju procjene budućih rezultata, pa sada tržište to počinje ugrađivati u cijene dionica. Prije porezne reforme razmišljalo se na način 'da, to bi se moglo dogoditi', dok se sada reagira na način 'da, to se doista događa'", kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

Dosad je izvješća o poslovanju u posljednjem lanjskom tromjesečju objavilo 36 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je tri četvrtine izvijestilo o većoj zaradi nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za više od 12 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 11,8 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među najvećim dobitnicama bila je jučer dionica Boeinga, sa skokom cijene za 4,7 posto, nakon što je taj proizvođač zrakoplova najavio zajedničko ulaganje s kompanijom Adient u proizvodnju sjedala za zrakoplove.

Znatno je, gotovo 3 posto, porasla i cijena dionice IBM-a, nakon što su analitičari banke Barclays povećali preporuke za dionice tog tehnološkog diva.

Ford potonuo

No bilo je jučer i velikih gubitnika. Cijena dionice Forda potonula je 7 posto jer su ulagače razočarali lanjski poslovni rezultati tog proizvođača automobila.

Zbog slabijih kvartalnih poslovnih rezultata nego što se očekivalo pala je i cijena dionice banke Goldman Sachs, za gotovo 2 posto, kao i Bank of America, za 0,2 posto.

Među gubitnicama se ponovno našla i dionica General Electrica, drugi dan zaredom, s padom cijene za daljnjih 4,7 posto, nakon što je dan prije taj industrijski div izvijestio o troškovima od oko 11 milijardi dolara povezanima s novim poreznim propisima i osiguravajućim portfeljem.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je 4,8 posto, što se zahvaljuje nedavno prihvaćenoj poreznoj reformi u SAD-u i nadi ulagača u rast zarada kompanija.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 posto, na 7725 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,47 posto, na 13.183 boda, a pariški CAC 0,36 posto, na 5493 boda.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara