Rembrandtova "Noćna straža" preseljena zbog obnove muzeja

GLASOVITA Rembrandtova slika "Noćna straža" u četvrtak je u najvećoj tajnosti preseljena s njezina uobičajena mjesta u Rijksmuseumu, najvažnijem amsterdamskom muzeju, zbog planiranih radova na obnovi zgrade.

"Noćna straža", koja je među najglasovitijim slikama na svijetu, prebačena je iz počasne dvorane u muzeju u "Philipsovo krilo" do glavne muzejske zgrade.

"Straža" koju zovu i "Družina kapetana Fransa Banninga Cocqa" monumentalno je platno široko 4,54 metra, visoko 3,79 metara i teško 170 kilograma, bez okvira.

Prevezena je u drvenoj oplati sa zaštitnim platnom, opremljenoj detektorima koji bilježe temperaturu, vlažnost i najmanji udar. Pothvat je trajao gotovo šest sati, uz nadzor policijskih snaga.

Slika je nastala 1642. i od 20. prosinca moći će se vidjeti na njezinu novom mjestu.

Ovo je treći put da "Straža" mijenja mjesto. Godine 1898. prenesena je na drugu stranu ulice do Muzeja grada Amsterdama, gdje se održavala prva retrospektiva posvećena Rembrandtu (1606.-1669.)

Godine 1939. čuvali su je na raznim mjestima po Nizozemskoj, da bi je na koncu smotali i zakopali na dubini od 35 metara podno brežuljka nedaleko od Maastrichta (na jugoistoku zemlje). Nakon oslobođenja riječnim se putem vratila u Rijksmuseum.

Obnovljeni će Rijksmuseum otvoriti svoja vrata 2008. Tijekom obnove, gotovo deset posto postava muzeja moći će se vidjeti u pokrajnjim zgradama muzeja ili u drugim muzejima u Nizozemskoj.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara