Reporteri američkog "Fox Newsa" oteti u Gazi

STEVE CENTANNI, američki TV-reporter zaposlen u "Fox Newsu", i Olaf Wiig, njegov novozelandski snimatelj, su oteti od strane zasad nepoznatih maskiranih osoba u Gazi, gdje su izviješćivali o izraelsko-palestinskom sukobu.

Otmica se dogodila u blizini stožera palestinskih službi sigurnosti, gdje je bilo parkirano Centannijevo vozilo, označeno slovima "TV". Uz reportere se tada nalazio i njihov tjelohranitelj, kojeg su otmičari pustili.

"Hamas", vladajuća stranka na palestinskim područjima, je odmah osudila otmicu i zatražila trenutno puštanje dvoje ljudi. Sve druge vodeće skupine palestinskih militanata su također zanijekale svaku odgovornost za taj događaj.

U akciju spašavanja reportera se uključila i novozelandska vlada, koja je najavila slanje posebnog diplomatskog tima na područje Bliskog Istoka.

Otmicu je osudio i Odbor za zaštitu novinara te zatražio njihovo puštanje.

Wiigova supruga Anita McNaught je, pak, rekla da su joj "Foxovi" predstavnici rekli da imaju potrebne "kontakte" te da su već započeli delikatne pregovore u cilju puštanja dvojice novinara.

Na palestinskim područjima je već bilo otmica zapadnih novinara, ali su one u pravilu imale financijski motiv, odnosno otmičari su u zamjenu za puštanje talaca zahtijevali dobijanje posla u Palestinskoj samoupravi ili puštanje zatvorenika iz palestinskih zatvora. Svi oteti novinari su dosada puštani na slobodu bez da im se naudilo.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara