Reprint izdanje "Podzemni Zagreb 1934.-1941." Franje M. Fuisa

Reprint izdanje ´Podzemni Zagreb i druge reportaže 1934.1941.´ Franje M. Fuisa, rodonačelnika reportaže u hrvatskom novinarstvu, predstavljeno je danas u Zagrebu.

Nakladnik je toga izdanja, koje je prvi put objavljeno 1953. u Zagrebu, koprivnička Alineja i njome se, kako je istaknuo urednik Mladen Pavković, obilježava 95. godišnjica rođenja i 60. godišnjica smrti Franje Fuisa.

U knjigu je uvršteno petnaestak reportaža uz pogovor koji je napisao Vlado Majer, nekadašnji urednik Vjesnika.

U predgovoru Mladen Pavković ističe kako je Fuis veoma mlad počeo objavljivati reportaže u zagrebačkim ´Novostima´ te je zauzeo istakunuto mjesto u hrvatskom novinarstvu između dvaju ratova.

Fuis, koji se potpisivao s Fra Ma Fu, opisuje ljude ´na strmini bijede´, na rubu egzistencije, nastojeći prikazati svu bijedu i težinu života nezaposlenih, beskućnika, skitnica, bijednika i prosjaka, živeći svakodnevno među njima u zagrebačkom podzemlju. Njegovo se djelo može usporediti s djelom Egona Kiša, rekao je Pavković.

Srećko Lipovčan izrazio je zadovoljstvo pojavljivanjem reprint izdanja Fuisovih reportaža, rekavši da će se tako Fuisa spastiti od zaborava.

Nazvavaši ga rodonačelnikom reportaže u hrvatskom novinarstvu, Lipovčan se zauzeo da se o Fuisu objavi monografija koja bi ga na dostojan način predstavila javnosti.

Fuis je i vrstan publicist i književnik, a posebno je zanimljiva njegova suradnja s Andrijom Maurovićem, vodećim autorom stripa, podsjetio je Lipovčan.

Današnji je događaj podsjećanje na Fuisovo djelo, na zanimljivu sudbinu i život koji je prekinut u 35. godini u nerazjašnjenim okolnostima, rečeno je na predstavljanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara