Reprint izdanje "Podzemni Zagreb 1934.-1941." Franje M. Fuisa

Reprint izdanje ´Podzemni Zagreb i druge reportaže 1934.1941.´ Franje M. Fuisa, rodonačelnika reportaže u hrvatskom novinarstvu, predstavljeno je danas u Zagrebu.

Nakladnik je toga izdanja, koje je prvi put objavljeno 1953. u Zagrebu, koprivnička Alineja i njome se, kako je istaknuo urednik Mladen Pavković, obilježava 95. godišnjica rođenja i 60. godišnjica smrti Franje Fuisa.

U knjigu je uvršteno petnaestak reportaža uz pogovor koji je napisao Vlado Majer, nekadašnji urednik Vjesnika.

U predgovoru Mladen Pavković ističe kako je Fuis veoma mlad počeo objavljivati reportaže u zagrebačkim ´Novostima´ te je zauzeo istakunuto mjesto u hrvatskom novinarstvu između dvaju ratova.

Fuis, koji se potpisivao s Fra Ma Fu, opisuje ljude ´na strmini bijede´, na rubu egzistencije, nastojeći prikazati svu bijedu i težinu života nezaposlenih, beskućnika, skitnica, bijednika i prosjaka, živeći svakodnevno među njima u zagrebačkom podzemlju. Njegovo se djelo može usporediti s djelom Egona Kiša, rekao je Pavković.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećko Lipovčan izrazio je zadovoljstvo pojavljivanjem reprint izdanja Fuisovih reportaža, rekavši da će se tako Fuisa spastiti od zaborava.

Nazvavaši ga rodonačelnikom reportaže u hrvatskom novinarstvu, Lipovčan se zauzeo da se o Fuisu objavi monografija koja bi ga na dostojan način predstavila javnosti.

Fuis je i vrstan publicist i književnik, a posebno je zanimljiva njegova suradnja s Andrijom Maurovićem, vodećim autorom stripa, podsjetio je Lipovčan.

Današnji je događaj podsjećanje na Fuisovo djelo, na zanimljivu sudbinu i život koji je prekinut u 35. godini u nerazjašnjenim okolnostima, rečeno je na predstavljanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara