"Republic of Coruptia": Aktivisti blokirali ulaz u Horvatinčićevu garažu, jedan priveden

Foto: Bruno Konjević / Cropix

AKTIVISTI Zelene akcije i Prava na grad danas oko 18 sati svojim tijelima spriječili su ulazak VIP gostiju u garažu kontroverznog Horvatinčićevog kompleksa Cvjetni. Garaža je trebala biti otvorena od 18 do 18.30 sati za sve "posebno važne goste", a za dobrodošlicu su im prosvjednici iznad garaže izvjesili transparent "Republic of Coruptia".

"Aktivisti i građani počeli su sa spontanom šetnjom u 18 sati i šetali su sve do 19 sati. U tom razdoblju nijedan automobil nije ušao u garažu", kazao je za Index Tomislav Tomašević iz Zelene akcije.

Oko 300 aktivista neprekidno je prelazilo pješačkim prijelazom ispred garažne rampe, a "organi reda" stigli su na mjesto događaja 45 minuta kasnije, bez namjere da ih samo mirno promatraju. Nastalo je lagano naguravanje, dok su okupljeni uzvikivali: "Mirni prosvjed".

Interventna policija je u obrani Horvatinčićevog kompleksa formirala živi zid ispred aktivista, a jednog od njih potom i odnijela u policijsku maricu. "Radi se o građaninu M.G. koji je, prema izjavama svjedoka, uhićen dok je na pješačkom prijelazu pred rampom stao zavezati vezice", kazao nam je Tomašević koji ističe kako se radilo o mirnom i prijavljenom prosvjedu, i to u pješačkoj zoni.

Iza 19 sati, aktivisti su napustili pješački prijelaz u Varšavskoj te prešli na križanje Varšavske i Gundulićeve ulice gdje su spontano još neko vrijeme ometali ulazak uzvanika u garažu.

Kako nam je kazao Tomašević, ovo je samo "akcija zagrijavanja" za sutrašnji veliki prosvjed u 11 sati povodom otvorenja kompleksa Cvjetno, neslavnog simbola političkog pogodovanja krupnom kapitalu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara