Republika Srpska ruši kuće Hrvata zbog autoceste? Stanovnik: "Ruši se 100 kuća"

Republika Srpska ruši kuće Hrvata zbog autoceste? Stanovnik: "Ruši se 100 kuća"
Foto: Wikimedia

POČETAK gradnje autoceste od Beograda do Sarajeva, duge 285 kilometara, prije deset dana svečano su otvorili turski predsjednik Erdogan u pratnji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članova predsjedništva BiH, ali nisu se baš svi time oduševili. 

Naime, potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković usprotivio se izgradnji autoceste u sjevernom dijelu tog entiteta, jer bi se zbog toga moralo rušiti više obnovljenih kuća hrvatskih povratnika u mjestu Garevcu u općini Modriči te je zatražio promjenu te trase.

Potpredsjednik Jerković iz reda hrvatskog naroda je pojasnio kako bi u slučaju da se izgradi, zbog autoceste moralo biti srušeno više od 100 obiteljskih kuća hrvatskih povratnika, kako je javila Hina. Sadašnjom trasom predviđeno je da autocesta prođe uz objekt tamošnje škole i župnog ureda. 

Ponovno rušenje kuća obnovljenih nakon stradanja u ratu

U Garevcu je prije rata živjelo više od 2.300 Hrvata, sada manje od 400. Tijekom rata gotovo sve kuće su bile uništene, a Hrvati prognani. Nakon rata najveći broj obiteljskih kuća je obnovljen.

"Mi ovdje imamo ucrtano negdje oko 60 kuća koje bi se trenutno rušile tom dionicom autoputa. Ne računajući ove kuće koje su tik uz sami autoput, dvadesetak metara uz autoput'', kazao je za RTL Vlado Tokić, predsjednik Mjesne zajednice Garevac.

Župnik Anto Stjepanović kaže pak: "Problem je iza mojih leđa. Tu bi ona prošla nekih 30 metara. Pošto autocestu prate i one zelene površine, ona bi zahvatila i moju kuću. U toj cijeloj priči je najmanji problem moja kuća. Problem je što bi se rušilo još 100 kuća."

Projekt je sada u javnom savjetovanju i primaju se primjedbe. Prema proceduri, nositelji projekta obvezni su izvršiti korekciju trase tako da ne prolazi preko naseljenog područja kako bi se u što većoj mjeri izbjeglo rušenje stambenih objekata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara