Republikanci najavili tužbu protiv Pelosi zbog novog pravila o glasanju

Republikanci najavili tužbu protiv Pelosi zbog novog pravila o glasanju
Foto: EPA

REPUBLIKANSKI zastupnici najavili su u utorak tužbu protiv demokratske predsjednice Donjeg doma američkog Kongresa Nancy Pelosi jer je za vrijeme pandemije koronavirusa dopustila kongresnicima da glasaju umjesto onih koji zbog epidemioloških mjera nisu osobno nazočni.

Podnošenjem tužbe na saveznom sudu u Washingtonu, republikanci žele ukinuti novi sustav koji je prihvatila demokratska većina u Kongresu kako bi time omogućila normalno funkcioniranje Capitola uz istodobno poštivanje mjera socijalnog distanciranja. Tvrde da je promjena pravila bila neustavna.

Nova pravila, usvojena ranije ovaj mjesec u sklopu 3 tisuće milijardi dolara vrijednog paketa mjera koji većinski republikanski Senat još uvijek nije razmotrio, dopuštaju članovima da glasaju izvana tako što zamole nekoga od prisutnih zastupnika da glasa za njih. U suprotnome bi glasanje 435 zastupnika u manjim grupama trajalo satima.

Kongres nije jedina sastavnica američke savezne vlade koja svoje ponašanje prilagođava okolnostima pandemije. Vrhovni sud je ovaj mjesec prvi put održavao telefonska saslušanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara