retrospektivna izložba šime vidulina 6. studenoga u klovićevim dvorima

Retrospektivna izložba hrvatskog kipara Šime Vidulina, koja obuhvaća stotinjak kamenih skulptura nastalih od 1963. do 2003., bit će otvorena četvrtak, 6. studenoga u Klovićevim dvorima. L

Autorica izložbe Biserka Rauter Plančić na današnjoj konferenciji za novinare istaknula je da je koncepcijom izložbe htjela prikazati ono što je najoriginalnije i najautentičnije za Vidulinovo stvaralaštvo.

Šime Vidulin svoje skulpture radi iz istarskog kamena kojeg ima oko 80 vrsta, a najviše se koristi vrlo kvalitetnim kamenom cilikom, koji je još od rimskih vremena pronađen u istarskim kamenolomima, dodala je.

Rauter Plančić napominje kako Vidulin svojim djelima u posljednjih desetak godina na najbolji mogući način nastavlja višestoljetnu tradiciju hrvatske animalističke plastike izrađujući kipove delfina, pingvina, morskog konjića, medvjeda, kornjače, pijetla i drugih.

Jedan od dijelova njegova stvaralaštva je i prepoznatljivi ciklus ribljih glava koje svjedoče o autorovoj opčinjenosti prirodnom ljepotom kamena, igrom svjetla u njemu i iskonskom alegoričnošću oblika, naglasila je autorica izložbe.

Šime Vidulin autor je i brojnih velikih skulptura smještenim na javnim prostorima, a prvu veliku skulpturu izradio je 1963. -Spomenik palim borcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autor je i Hrvatske ptice - velike skulpture iz 1992., koja je bila postavljena na mostu kod Limske drage, i iste godine na Badnjak razorena eksplozivom. O tom činu autor nije htio puno govoriti, dodavši da će tu skulpturu ponovno izraditi.

Jedan od njegovih većih spomenika je i Vukovarski spomen križ s pleterom iz 1998.

Kruna Vidulinovih kompozicija i skulptura u javnim prostorima širom Hrvatske je 'Kuna u skoku' koja je 2001. godine postavljena ispred Županijske gospodarske komore u Karlovcu čiji je original predstavljen na ovoj izložbi. Veliki javni spomenici na izložbi su predstavljeni preko fotografija na velikim panoima.

Šime Vidulin sudionik je i brojnih međunarodnih kiparskih kolonija. Ove godine sudjelovao je na međunarodnom natječaju u Veroni na koloniji "Jedan kamen za mir u svijetu", a među devet od stotinu odabranih kipara dobitnik je treće nagrade Simpozija. Njegovo djelo što ga je napravio u toj koloniji "Sveto maslinovo drvo" visine 3 metra izloženo je trajno na veronskom kiparskom sajmu.

Šime Vidulin govorio je o svom radu opčinjenosti istarskim kamenom i brojnim spomenicima kulture kojima Istra obiluje, naglasivši kako se zauzeo i za zaštitu javnih spomenika koji su uništavani posljednjih desetak godina.

Izložba će biti otvorena do 30. studenog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara