Reuters i AP: YouTube je bojište hrvatskih političara

"SNIMKE kikseva, sramoćenja i nesuvislih izjava hrvatskih političara sa YouTubea su podgrijale predizborna neprijateljstva između vladajućeg HDZ-a i oporbenog SDP", navodi poznata novinska agencija Reuters.

"Lapsusi premijera Ive Sanadera i njegovih ministara su već neko vrijeme bili dostupni na webu kada je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin denuncirao takve snimke kao djelo neobrazovanih političkih protivnika", podsjeća agencija.

"Stranicu na kojoj se snimke nalaze je u televizijskom intervjuu nazvao "Yubito", za što je poslije rekao da se šalio, ali je ubrzo postao predmet poruge u cijeloj zemlji. Pojam Yubito je postao popularan u Hrvatskoj i zadržao se u upotrebi i počeo se pojavljivati na majicama, a Kirin je rekao da će zbog toga podnijeti tužbe kada napusti ministarstvo", objašnjava Reuters korijene Kiromanije koja je zavladala Hrvatskom.

Milanovićev uspon na Youtubeu

"Kada je SDP početkom mjeseca izabrao Zorana Milanovića za predsjednika, 41-godišnji bivši diplomat je također postao zvijezda interneta. U popularnom talkshowu je Milanović, poznat po otvorenim i izravnim odgovorima, na nekoliko pitanja odgovorio sa "Nemam pojma". Video klipovi u kojima je prozvan Zoran "Nemam pojma" Milanović, pojavili su se na Youtubeu sljedeći dan.

HDZ je negirao kako ima veze sa postavljanjem tih snimaka, ali su stranice u Hrvatskoj objavile kako su identični Milanovićevi snimci bili postavljeni gotovo istovremeno na stranicama lokalnog ogranka HDZ-a", ističe Reuters koji citira i Index: "Internet je postao dio političke scene, a za YouTube se očekuje da bude dio izborne kampanje".

Na kraju članka se podsjeća da Hrvatsku u studenom očekuju parlamentarni izbori, a da posljednja ispitivanja javnog mnijenja daju laganu prednost SDP-u pred vladajućim konzervativcima.

Associated Press: Hrvatska politika napokon prisutna na internetu

Ispadi ministra Kirina danas su ukrasili naslovnice brojnih svjetskih medija s obzirom da o njima izvještava i međunarodna novinska agencija Associated Press. Tako se, zahvaljujući AP-u i Reutersu, o hrvatskom ministru unutarnjih poslova danas može čitati i u utjecajnim svjetskim medijima kao što je International Herald Tribune.

AP prenosi kako je vodeća hrvatska opozicijska stranka SDP zatražila Kirinovu ostavku nakon što je ministar unutarnjih poslova izjavio kako ima provjerene informacije da su mu popularni serijal "Kiro prosviro" na YouTube smjestili njegovi politički suparnici.

"Socijaldemokrat Nenad Stazić (obučen u majicu s natpisom JuBiTo op.a.) u Saboru je pitao Kirina je li njegovu istragu YouTubeovih servera odobrila vlada i kompanija Google, vlasnik YouTubea, kao što je zakonom predviđeno. Ukoliko nije 'priznajete da ste počinili zločin narušavajući zakon o privatnosti. Stoga, moje je pitanje: Kad ćete podnijeti ostavku", piše AP.

Kirin je porekao kako je novinarima rekao da MUP vrši nadzor YouTubeovih servera, te tvrdi da SDP-ovo ustrajanje na aferi samo "potvrđuje glasine" kako su oni stoje iza spornih snimki. Također je odbio ponuditi ostavku u čemu ima i potporu premijera Sanadera.

"Politički analitičari se slažu da ova afera ima i svoju dobru stranu: Hrvatska je politika napokon prisutna na internetu", zaključuje se u AP-ovom članku.

"Kiro prosviro" ide dalje

A kako se Kirinovi biseri brzo šire globalnom scenom, najbolje svjedoči podatak da su jutrošnji saborski obračuni već postavljeni na središnju borilačku arenu hrvatske politike: YouTube. Slijedi li nakon ovoga nova istraga?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara