Reuters: Iranski hakeri napali Trumpovu kampanju

Reuters: Iranski hakeri napali Trumpovu kampanju
Foto: 123rf

MICROSOFT je danas priopćio da su hakeri povezani s iranskom vladom pokušali napasti američku predsjedničku kampanju, vladine dužnosnike, neke medije i istaknute Irance iz inozemstva. Tvrdi da su pokušali ukrasti podatke s 241 računa. Uspjeli su ući u samo četiri, i to one koji nisu bili povezani s predsjedničkom kampanjom i sadašnjim ili bivšim američkim dužnosnicima, prenosi Reuters.

Glasnogovornica kompanije odbila je identificirati ciljane račune navodeći privatnost korisnika.

Ovo priopćenje najnovija je potvrda da strane vlade traže načine kako potencijalno narušiti predsjedničke izbore 2020. godine. 

2700 puta pokušali identificirati račune

Microsoft je objavio kako je u 30-dnevnom periodu tijekom kolovoza i rujna ove godine grupa naziva “Phosphorous” 2700 puta pokušala identificirati račune e-pošte koji pripadaju određenim korisnicima, a zatim je napala 241 e-mail račun.

"Uspjeli su kompromitirati četiri računa, no oni nisu bili povezani s američkom predsjedničkom kampanjom ni sadašnjim ili bivšim američkim dužnosnicima“, navodi Microsoft.

Napetost između SAD-a i Irana

Hakiranje, odnosno pokušaj utjecaja na izbore predstavlja veliki problem američkoj vladi još od kada je otkriveno da je Rusija pokušala utjecati na američke izbore 2016. godine kako bi pomogla tadašnjem kandidatu Trumpu da postane predsjednikom. Moskva je negirala te optužbe.

Napetosti između Sjedinjenih Država i Irana rastu od svibnja 2018. kada se Trump povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom. Američki predsjednik je od tada ponovno uspostavio sankcije, vršeći time veći pritisak na iransko gospodarstvo, uključujući njegovu trgovinu naftom.

Iranska vlada za sada nije komentirala priopćenje kompanije Microsoft.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara