Reuters: Ishod hrvatskih napora da uvjeri EU u suradnju s ICTY-em daleko od sigurnog

HRVATSKA će sljedeći tjedan pokušati uvjeriti Europsku uniju da je poboljšala svoju suradnju s tužiteljima Haškog suda i da zaslužuje početak pristupnih pregovora, ali izgleda da je ishod toga daleko od sigurnog, javlja Reuters, pozivajući se na diplomatske izvore.

U utorak će se u Luxembourgu prvi put sastati radna skupina EU-a, zadužena za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom. Radnu skupinu čine ministri vanjskih poslova sadašnjeg i dvaju budućih predsjedništava EU-a - Luksemburga, Velike Britanije i Austrije, zatim visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn. Ta petorka će se odmah nakon toga zasebno sastati s glavnom haškom tužiteljicom i predstavnicima hrvatske Vlade.

Reuters citira višeg europskog diplomata, koji je rekao da nije vjerojatan "veliki pomak" na tom sastanku. "Očekujemo od Hrvatske da predoči plan s konkretnim mjerama" u pogledu glavnih prigovora glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, rekao je taj diplomat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Delegacije Europske komisije u Zagrebu Jacques Wunenburger je rekao da "Hrvatska mora uvjeriti EU da je sada stvarno odlučna da riješi taj problem. Njezini dosadašnji napori nisu bili ustrajni i stoga je izgubila vjerodostojnost".

Reuters citira i diplomata jedne od četiriju zemalja koje najviše podržavaju Hrvatsku, koji je rekao da će oni "učiniti sve kako bi se došlo do odluke o otvaranju pregovora prije kraja lipnja".

Reuters ističe, pozivajući se na diplomate i promatrače, da uoči sastanka u Luxembourgu, Hrvatska, koja tvrdi da je Gotovina pobjegao iz zemlje 2001. godine, ima "malo novog za ponuditi".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara