Reuters piše o Hrvatskoj: Čeka ih najneizvjesnija sezona od Domovinskog rata

Reuters piše o Hrvatskoj: Čeka ih najneizvjesnija sezona od Domovinskog rata
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, Reuters

SVEGA nekoliko neustrašivih europskih turista vratilo se na slikovitu jadransku obalu Hrvatske, gdje se vlasnici jahti i kampova nadaju da će popuštanje mjera dovesti do većeg priljeva turista, započinje svoju reportažu o hrvatskom turizmu Reuters.

U dalmatinskoj luci Krilo Jesenice "Crni labud" je među desecima jedrenjaka koji su još uvijek privezani. Šest tjedana karantene počelo se ublažavati krajem prošlog mjeseca, dva tjedna nakon što je turistička sezona trebala početi, dodaje Reuters.

"Nažalost, još uvijek smo ovdje zaglavljeni i čekamo prve goste", rekao je vlasnik "Crnog labuda" Denis Grubiša, čija jahta može primiti 38 ljudi. "Nadamo se da će gosti početi pristizati u većem broju od kraja lipnja ili početka srpnja", dodaje.

Čak bi ga i svega desetak turista učinilo vrlo sretnim, dodao je.

U blizini Splita, koji Reuters opisuje kao drevni lučki grad prepun posjetitelja tijekom normalnog ljeta, dva para iz Njemačke smjestila su se u kampu u Stobreču koji inače može primiti do 1100 ljudi.

"Ne razmišljamo o koronavirusu jer držimo dovoljnu distancu", rekao je jedan od njih, Rudi, uz osmijeh.

Hrvatska očekuje zaradu od turizma od 4 milijarde eura

Reuters dalje navodi kako turizam čini gotovo petinu hrvatskog BDP-a, za koji vlada očekuje da će se ove godine smanjiti za gotovo 10 posto zbog pandemije koronavirusa.

"No Hrvatska se i dalje nada da će zaraditi četiri milijarde eura iz tog sektora, odnosno trećinu prošlogodišnjeg prihoda. U Hrvatskoj je prijavljena 101 smrt od koronavirusa, a broj slučajeva iznosi 2244", piše Reuters.

"Za većinu naših gostiju dostupni smo automobilom", navodi Reuters izjavu Veljka Ostojića iz Hrvatske udruge turizma. "Sigurnosni standardi usklađeni su s preporukama stručnjaka", dodaje.

Najneizvjesnija sezona od Domovinskog rata

Reuters dalje napominje kako je Hrvatska ponovno otvorila svoju granicu sa Slovenijom i očekuje rastući broj gostiju iz Austrije, Mađarske, Češke i Slovačke od početka lipnja te iz Njemačke i Poljske kasnije u mjesecu. Do tada se planiraju ponovo otvoriti i hoteli.

Kamp Šimuni, na otoku Pagu, otvoren je 15. svibnja i jedan je od prvih koji su započeli najneizvjesniju ljetnu sezonu od Domovinskog rata, piše Reuters.

"Do sada smo imali neke hrvatske goste i nekoliko iz Slovenije", rekla je Tena Hoti, koja je zadužena za kontakt s klijentima. "Sada smo snažno usmjereni na to da se naši zaposlenici i gosti osjećaju sigurno", dodala je.

Ovaj kamp, koji inače privlači Austrijance, Nijemce i Talijane, može ugostiti oko 4000 ljudi u vlastitim vozilima ili šatorima, kao i u bungalovima.

Zaposlenici nose maske, rukavice i vizire, zgrade se često dezinficiraju, a na ulazima je dostupan i dezinficijens.

Od gostiju se traži da se drže razmaka od najmanje 1,5 metra i na plaži, koju bi zaposlenici trebali nadgledati kako bi se spriječila prenapučenost, zaključuje u svom tekstu Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara