Rezolucija će tražiti kontrolu SAD i Britanije nad Irakom

Rezolucija će tražiti kontrolu SAD i Britanije nad Irakom
SJEDINJENE DRŽAVE Velika Britanija i Španjolska će u petak predložiti rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se ukidaju sankcije Iraku i podupire američka i britanska kontrola nad Irakom i njegovim fiancijskim resursima najmanje 12 mjeseci, piše The New York Times.

Prema nacrtu rezolucije novi irački prihodi od nafte i najmanje 3 milijarde koje su na računima pod kontrolom UN-a bili bi prebačeni u novi Fond za pomoć Iraku kojim bi disponirale Sjedinjene Države i Velika Britanija, koje se naziva provizorne vlasti, uz konzultaciju s privremenom vladom koju treba formirati u Iraku, piše list.

Savjetodavno tijelo koje bi uključivalo predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Ujedinjenih naroda imalo bi pravo imenovati revizora koji bi kontrolirao račune fonda.

Uključujivanjem UN-a u tijelo koje bi nadziralo najvažniju granu iračkog gospodarstva Svjetskoj organizaciji se dodjeljuje važna uloga što je ustupak SAD-a članicama Vijeća sigurnosti koje su se protivile ratu u Iraku, a sada su skeptične prema ukidanju sankcija, kaže list.

Drugi element "vitalne uloge" koju je UN-u obećao predsjednik Bush bilo bi imenovanje posebnog koordinatora UN-a za Irak koji bi radio na uspostavi nove iračke vlasti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt rezolucije ne spominje inspektore oružja UN-a, a također niti zahtjeve prethodnih rezolucija da inspektori osvjedoče razoružanje Iraka od oružja masovnog uništavanja.

Sjedinjene Države očekuju da bi rezolucija mogla biti odobrena možda i jednoglasno. "Mislimo da će svatko tko je glasovao s nama prošle jeseni, a potom se izgubio ovoga proljeća, prihvatiti činjenicu, dopadalo mu se to ili ne, da Iračani ne trebaju živjeti pod sankcijama", navodi The New York Times riječi neimenovanog dužnosnika.

List kaže da najveći protivnici američke vojne akcije u Iraku u Vijeću sigurnosti Francuska, Njemačka i Rusija nagovještavaju da neće biti protiv rezolucije ili da će je podržati.

(Hina) s rub

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara