rezultati istraživanja dvorca odeschalchi u iloku

Ovogodišnja arheološka istraživanja dvorca knezova Odeschalchi od 1. rujna do 1. listopada dala su izvrsne rezultate, istaknuto je na konferenciji za novinare danas u Iloku.

Već nakon dva tjedna istraživanja otkriven je nastavak masivnoga sjevernog zida srednjovjekovne palače knezova iločkih, istaknuo je ravnatelj Muzeja grada Iloka Mato Batorović. Dodao je kako su u tlorisu sjevernog dijela palače otkrivene tri dvorane s odlično očuvanom izvornom gotičkom podnicom od opeke.

Po Batorovićevim riječima Ministarstvo kulture do sada je u iločke kulturne projekte uložilo oko sedam milijuna kuna, od toga najveći dio u obnovu statike dvorca Odeschalchi. Po planu, iduće će godine u Zagrebu i Iloku biti postavljena tematska izložba o dosadašnjim istraživanjima u Iloku. Za arheološko-konzervatorske radove u Iloku u ovoj je godini Ministarstvo kulture izdvojilo 600 tisuća kuna.

Istraživanja je vodio prof. dr. Željko Tomičić, znanstveni savjetnik Instituta za arheologiju u Zagrebu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferenciji su nazočili pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, stručnjaci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskoga restauratorskog zavoda, Arhitektonskog fakulteta, Muzeja grada Iloka te predstavnici gradskih vlasti.

Odeschalchi, plemićka obitelj talijanskog podrijetla, bili su posjednici velikih imanja u Slavoniji. Prvi poznati član obitelji je Giorgi, patricij Coma (1290.). Član obitelji je bio i papa Inocent XI. Livio (1652.-1713.), istaknuti sudionik obrane Beča 1683., palatin i knez Sv. Rimskog Carstva (od 1689.), stekao 1697. iločko vlastelinstvo (organizirano kao posebno državno herceštvo Srijem). Naslijedili su ga potomci njegove sestre, pripadnici stare talijanske plemićke obitelji Erba, koji su preuzeli ime Odeschalchi.

(Hina) žd dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara