RH i Rumunjska podupiru realizaciju naftovoda Constanta-Omišalj

HRVATSKA i Rumunjska podupiru realizaciju projekta naftovoda Constanta-Omišalj koji je važan i za dvije zemlje i za regiju, a Hrvatska će pri tom intenzivno paziti na očuvanje Jadranskog mora, rekli su u srijedu u Zagrebu hrvatski i rumunjski premijer.

´Želimo što prije operacionalizirati projekt naftovoda Constanta- Omišalj´, rekao je rumunjski šef vlade Adrian Nastase na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim hrvatskim domaćinom Ivicom Račanom.

Naglasio je važnost omišaljskog terminala koji može primiti tankere do 500.000 tona nosivosti.

Premijer Račan je naglasio kako taj projekt zahtijeva ´dizanje na višu razinu zaštite Jadrana´, što je moguće ako se sve zemlje Jadranskog mora - Slovenija, Italija, Albanija, Crna Gora i BiH - o tome sporazumiju.

´Projekt nije konkurentan projektu Družba Adria već mu je komplementaran´, također je naglasio hrvatski premijer.

Rumunjski predsjednik vlade dodao je da trenutno postoji znatan doprinos SAD-a u realizaciji tog projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račan i Nastase zaključili su u razgovorima da su odnosi između dvije zemlje prijateljski i puni razumijevanja te da se dvije zemlje podupiru u euro-atlantskim nastojanjima, a da gospodarsku suradnju žele dići na višu razinu posebice, kako je rekao Nastase, na području farmaceutske industrije, brodogradnje, energetike, metalurgije i turizma.

Nastase je Račanu uručio dokument s prijedlozima o poboljšanju gospodarske suradnje.

Rumunjski premijer naglasio je da se razgovaralo i o ´nekim osjetljivim pitanjima´ međunarodnih odnosa, ali nije želio precizirati o kojim se to pitanjima radi.

Nakon sastanka Račan i Nastase uputili su se u Hrvatsku gospodarsku komoru, a tijekom poslijepodneva rumunjskog premijera primit će i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara