RH treba što prije uvesti europske statističke standarde i metodologije

HRVATSKA će trebati što prije uvesti europske statističke standarde i metodologije, a do ulaska u članstvo u EU, što se tiče poglavlja statistike, mora biti potpuno spremna jer tu nema tranzicijskih razdoblja, izjavili su u petak hrvatski pregovarači za to poglavlje.

Radna skupina za poglavlje statistike hrvatskog pregovaračkog tima u petak u Bruxellesu završava dvodnevni bilateralni screening, na kojem su predstavnike Europske komisije upoznali sa stanjem u tom području.

U ovom poglavlju EU "traži da se što prije uvedu europski statistički standardi u svim područjima te traži očitovanje kada ćemo pojedine standarde uvesti. Također se traži i uvođenje novih statističkih istraživanja koja mi još ne radimo", izjavio je pregovarač za ovo poglavlje Zlatan Froelich.

Usporedivost podataka je zahtjev koji se mora ispuniti, a to znači da se moraju primjenivati iste metodologije istraživanja koje koristi Eurostat, statistički ured Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Metodologije i klasifikacije statističkih istraživanja moraju biti usklađene sa zahtjevima koje postavlja Eurostat", kaže Darko Jukić voditelj radne skupine za ovo poglavlje.

U pretpristupnom razdoblju Hrvatska će trebati uložiti znatno veća financijska sredstva u ljude i opremu kako bi se u ovom poglavlju uskladila s europskom pravnom stečevinom. Procjenjuje se da će trebati 30 do 40 posto više sredstava nego što je sada na raspolaganju Državnom zavodu za statistiku.

Froelich i Jukić ističu da postoji spremnost Eurostata na suradnju s Državnim zavodom za statistiku u smislu prenošenja znanja te spremnost EU-a da financira pojedine programe.

Poglavlje statistike vrlo je zahtjevno i sadrži oko 500 propisa. Specifičnost ovoga poglavlja jest u tome što je statistika povezana sa svim ostalima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara