Ministar Pavić najavio nove pregovore o kolektivnom ugovoru, sindikati zaprijetili štrajkom

Ministar Pavić najavio nove pregovore o kolektivnom ugovoru, sindikati zaprijetili štrajkom

Screenshot: HRT

O VISINI plaća u državnim i javnim službama, kao i o pregovorima sa sindikatima i mogućem štrajku sinoć su u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" govorili ministar rada Marko Pavić, bivši ministar rada Mirando Mrsić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, predsjednik Sindikata državnih i javnih službenika i namještenika Boris Pleša i ekonomski analitičar Damir Novotny.

Na pitanje misli li da će osnovica plaće za kolovoz za državne službe biti veća od one za javne, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da hoće.

"Takva jedna odluka je potpuno nerazumna i potpuno suprotna dosadašnjoj praksi 27 godina. Nikada se takvi elementi plaće nisu prikazivali odvojeno", rekao je Ribić i najavio štrajk za jesen.

"Sindikati će sigurno, iskoristiti svoja ustavna prava. Jedino ako članovi sindikata budu nevoljki za štrajk će i sindikat odustati", rekao je. Govoreći o dosadašnjim pregovorima s Vladom Ribić je istaknuo da su sindikati bili spremni potpisati isplatu 75% jedne plaće.

"Ovdje se ne radi o tome da postoji kolektivni ugovor i ta obaveza, već postoji i moralna obveza države prema svojim zaposlenicima. Vlada je 2009. zahvatila 700 tisuća ljudi obećanjem da će vratiti ono što je uzela", napao je odgovorne Ribić koji je nezadovoljan položajem radnika u Hrvatskoj.

Ministar najavio nove pregovore

Bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ne želi da dođe do štrajka. On smatra da novaca ima za sve podjednako te da Vlada mora ispuniti i svoja obećanja po pitanju povrata duga.

"Ono što je osnovno da se ugovor koji je potpisan treba ispoštovati. U suprotnom će uslijediti tužbe i to će državu koštati puno više nego da se taj iznos isplati. To je kockanje. Odgovorna vlada već to treba zatvoriti već sada", kaže Mrsić.

S druge strane ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavljuje nove pregovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ponudili smo i im kompenzacijske mjere. Sto milijuna kuna. Nudili smo maksimalno što smo mogli. Krenut ćemo u pregovore i vidjet ćemo. Idući tjedan sjedamo na radni sastanak i čekamo da se utvrdi reprezentativnost. Pregovarački tim vlade nije formiran. Formirali smo ga danas za državne službenike", kaže ministar.

Riješiti problem vatrogasaca

Mirando Mrsić pozvao je Vladu da u kolektive ugovore uključi i vatrogasce. Neka i oni imaju pravo na sve ono što imaju policajci i drugi službenici. Ministar Pavić na to je rekao da u slučaju vatrogasaca nije pitanje samo regresa nego i to što su njihove plaće 2013. spuštene na razine lokalne samouprave. Oni ne žele povratak u državne službenike, već da se njihovo financiranje riješi Zakonom o vatrogastvu.

Predsjednik Sindikata državnih i javnih službenika i namještenika Boris Pleša objasnio je zašto su državni službenici u boljoj poziciji.

"Sporazum je propisao da kad BDP bude rastao 2 tromjesečja da se vrati osnovica na iznos iz 2009. Mi prema tom sporazumu nismo trebali ni pregovarati", tvrdi on.

Na pitanje za koliko će policajcima, carinicima, poreznicima i drugim državnim službenicima porasti plaća, Pleša je odgovorio da će porasti za otprilike sto kuna. Ipak i oni imaju problema.

"Mi imamo problem u činjenici da nam kolektivni ugovor ističe 1. kolovoza i više vremena za značajnije razgovore nemamo i jedino je rješenje koje se nameće je da produžimo valjanost ovog ugovora na određeni period da si damo vremena da možemo pregovarati. Lani smo u ovo vrijeme bili dovedeni u situaciju da smo morali produžiti ugovor do 1. kolovoza", govori Pleša.

Plaće moraju rasti

Ekonomski analitičar Damir Novotny rekao je da plaće u Hrvatskoj moraju rasti, ali da taj porast mora biti povezan s produktivnosti.

"Hrvatska ima izrazito nisku produktivnost. U Sloveniji radnici imaju 30 posto veću plaću, ali i 30 posto više produktivnosti. Tek ova godina bi mogla biti snažnijeg rasta BDP-a pa će onda rasti i plaće", smatra Novotny.

Na pitanje koliko bi BDP morao rasti da bi radnici osjetili porast plaća tako da im raste standard, Novotny je odgovorio da bi BDP trebao porasti za 4 do 4 i pol posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara