KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Ribić: Javljaju mi da su na moru cijene veće nego lani i preklani

Ribić: Javljaju mi da su na moru cijene veće nego lani i preklani
Screenshot: HRT

ŠTO donosi treći paket kriznih mjera za očuvanje radnih mjesta, kome će biti namijenjene - turizmu i ugostiteljstvu, prijevozu ili i drugim djelatnostima, hoće li država nastaviti s otpisom ili odgodom plaćanja poreza i doprinosa i tko će imati pravo na isplatu državnog minimalca bila su neka od pitanja u večerašnjem Otvorenom na HRT-u.

Gostovali su: ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja, Ivan Bračić iz HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika te ekonomski stručnjak Mladen Vedriš.

Ribić Aladroviću: Ne znam jesmo li mi bili na istom sastanku

"Postignuta je visoka razina konsenzusa. Ono što smo danas stavili na stol je taj treći paket mjera. Želim naglasiti da još nismo počeli konzumirati mjere za svibanj. Trebamo imati na umu da javne financije imaju svoje limite, u ovom trenutku moramo se odlučiti na one najpogođenije. Vlada je na vrijeme reagirala. Kad se usporedimo s konkurencijom, imamo pozitivnu sliku", rekao je ministar Aladrović.

Ribić ga je negirao.

"Ja prvo moram priznati, ne znam jesmo li mi bili na istom sastanku. Takav visoki stupanj konsenzusa, ja ga se ne sjećam. Konsenzus je bio oko dvije važne stvari - da se prijevoznici uključe u priču i da se dio prerađivačke industrije uključi u priču. Za ostalo se nismo složili, bilo je još jako puno otvorenih pitanja vezanih za taj paket mjera", kazao je Ribić pa naglasio ključnu točku neslaganja - "svim sektorima proširiti sektore ili ići diferencirano unutar sektora?"

"Bilo je nekoliko primjera. Naprimjer, u tekstilnoj industriji poduzeće ne može nabaviti sirovinu i sigurno se može pomoći tom poduzeću, ali je pitanje može li se pomoći cijeloj tekstilnoj industriji", nastavio je Ribić.

Ribić: Kažu mi ljudi, cijene su veće nego lani i preklani

"Što se tiče turizma, probajte sebi rezervirati ljetovanje. Kažu mi ljudi. Sve informacije koje dolaze, cijene su veće nego što su bile lani i preklani. Što to znači? Ako zadrže tako visoke cijene, računaju na državnu potporu. Mi smo sugerirali da se ide vrlo diferencirano. Ministar je rekao da je to tehnički jako izvedivo, s čime bih se ja složio", dodao je Ribić.

Aladrović je rekao da ekonomija trenutno funkcionira.

"Izazova će biti i morat ćemo ići s posebnim mjerama. Moramo poticati gospodarstvo. Ne stoji ovo što gospodin Ribić kaže. Mi moramo na više načina osnaživati tvrtke da imaju poslovnu sposobnost", kazao je Aladrović.

"Tvrtke zapošljavaju, ekonomija funkcionira, dio sezonskih radnika se zapošljava, ali i onih koji su potrebni u drugim sektorima", dodao je ministar.

Vedriš: Mislio sam da će ovaj paket biti direktniji

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš rekao je da je vlada dobro napravila ranije.

"Svaka kriza zahtijeva energičnu reakciju vlasti", kazao je Vedriš o trećem paketu mjera pa dodao:

"Mislio sam da će ovaj paket biti kompleksniji i direktniji, ali taj dio posla je zahtjevniji."

"Moramo osigurati kupovnu moć stanovništva i naglasak bi trebao biti na taj dio kao i na pomoć radnicima i na nezaposlenima", kazao je Ribić.

"Ne slažem se s gospodinom Ribićem. Imali smo zemlje koje su puštale ljude da odlaze na burzu. Mi smo se odlučili na efekt očuvanja radnih mjesta tako da generiramo čak i umjetnu potražnju. Mi smo ih držali aktivne. Tu dolazimo do skraćivanja radnog vremena. EK će to donijeti. Namijenila je 100 milijardi eura, kreditiranja za to. To bi izgledalo, četiri dana se radi, jedan dan ne, pa tu razliku plaća država. Taj program pruža neke iskorake mimo ovoga. To je nešto kompleksnije i moramo vidjeti na koji način ćemo to implementirati. Dali smo si neke rokove koji nisu predugi", odgovorio je Aladrović Ribiću.

Ribić Aladroviću: Možete povećati naknade za nezaposlenost, to je učinkovito

"Ne treba mijenjati Zakon o radu zbog toga. Dodao bih da je ta mjera izvrsna, ja to podržavam. To je samo jedna u nizu preciznih mjera koje vlada mora prezentirati. Možete povećati naknade za nezaposlenost i postići učinke", kazao je Ribić.

"Kriteriji za mjesec lipanj za dobivanje potpora su za one koji dokažu pad prihoda od 50 posto. Sve mjere koje moramo učiniti su višedimenzionalne. Idemo selektivnim pristupom, kako bi sa što manje sredstava dobili što bolji efekt", rekao je Aladrović.

"Mi smo imali dosta intervencija prema tome da neselektivno isplaćujemo te potpore. Za mjesec svibanj smo putem obrasca provjeravali jesu li poslodavci isplaćivali. Imamo oko 30.000 spornih OIB-a. Isplatili smo preko dvije milijarde kuna samo za peti mjesec. Kontrola je bitna", dodao je ministar.

"Najbitnije je ono što se napravilo u ožujku kada su donesene mjere bile jednostavne i brzo uvedene. Ova tri mjeseca je sigurno održana gospodarska aktivnost, a vezano uz mjere koje su uvedene. One su poduprle naše opredjeljenje da sačuvamo kvalitetne radnike. Danas možemo govoriti o određenoj stabilizaciji, no okrenuti smo što će biti dalje", rekao je Ivan Bračić iz HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika.

"Treba pomoći prerađivačkoj industriji", naglasio je Bračić.

Vedriš: Pitanje je može li se tu stati

Vedriš je komentirao donesena prva dva paketa mjera te treći paket koji je predstavljen na današnjoj sjednici GSV-a.

"Prvi i drugi su učinili svoje u datim okolnostima. Pravo je pitanje može li se tu stati. Postavlja se pitanje što je s realnom ekonomijom", istaknuo je Vedriš dodavši da je sasvim jasno, a što je navela i Europska komisija, da je likvidnost i osiguranje za mala i srednja poduzeća uvjet za opstanak tvrtki.

"Očekivao sam veći akcent upravo na taj dio. Očekivao sam da će treći paket biti kompleksniji, direktniji, da će više govoriti", dodao je Vedriš.

"Mislim da je to razumno kao prijelazno rješenje. Ja mislim da će vlada izaći s nekim prijedlogom po uzoru na druge europske zemlje", zaključio je Vedriš na pitanje o ukidanju odluke o neradnoj nedjelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara