Rice poziva Europu da "započne novo poglavlje" s Amerikom

AMERIČKA državna tajnica Condoleezza Rice, koja je u sklopu svoje diplomatske turneje doputovala u posjet Francuskoj, pozvala je u utorak Europu da "započne novo poglavlje" u svom "savezništvu" s Amerikom.

"Vrijeme je da prevladamo stare nesporazume", kazala je Rice na Institutu za političke studije u Parizu, gdje se školuje francuska buduća politička i upravna elita.

Nova šefica američke diplomacije koja je utorak doputovala u Pariz, gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, istaknula je: "Amerika je voljna surađivati s Europom na zajedničkim ciljevima, a Europa mora biti spremna da radi s Amerikom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Protivljenje Francuske ratu u Iraku, a zatim i njezino odbijanje da podupre okupaciju koja još traje, doveli su do bitnog pogoršanja odnosa između Pariza i Washingtona.

Spremnost Amerike i Europe da zajedno pokrenu mirovni proces na Bliskom istoku za Francusku je "ispit" prave obnove prekoatlantskih veza.

Rice je u Parizu ocijenila da je palestinsko-izraelski summit u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeiku u utorak "važan korak naprijed".

Svečano proglašenje primirja u utorak nakon više od četiri godine krvavih sukoba između Izraelaca i Palestinaca označava zapravo kraj palestinske narodne pobune koja je počela u rujnu 2000. i operacija izraelske vojske na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara