Richembergh: Prikupljeno je 60-ak potpisa zastupnika za smjenu Crnoje, pitanje je što će MOST-ovci

Richembergh: Prikupljeno je 60-ak potpisa zastupnika za smjenu Crnoje, pitanje je što će MOST-ovci

Foto:

GOST u emissiji Novi dan na N1 televiziji bio je Goran Bauk Richembergh, zastupnik HNS-a koji smatra da "trijumvirat Orešković- Petrov- Karamarko" nije donio odluku pa će se predati zahtjev za izglasavanje povjerenja, baš kako je jučer najavio Milanović.

"Noćas je prikupljeno negdje 60-ak potpisa i to iz niza stranaka, a ne samo koalicije Hrvatska raste nego i iz drugih stranaka", rekao je.

Dodao je da ne zna što može očekivati od MOST-a.

"Nejasno je kako će se postaviti jer su i dosad govorili jedno, a radili drugo. Čuli smo vrlo oštre i opredjeljujuće stavove i u ovom slučaju za njih dvojbe nema", rekao je.

Smatra da odluka nije teška

Richembergh smatra da ovo nije teško pitanje, a izazvalo je sastanak od 10 sati.

"Ako je izazvalo  blokadu u odlučivanju postavlja se pitanje što će biti s težim odlukama. Ja se ne sjećam da je bilo tko sastančio 10 sati oko bilo čega. Takvo sastančenje zaslužuje samo proračun. Ovdje se radi o političkoj odgovornosti osobe koja je javno lagala i varala državu i sama priznala da je učinila niz propusta. Ako je to tako zamršeno da se angažiraju vanjski pravnici bojim se da će se model odlučivanja Karamarko-Petrov- Orešković pokazati krajnje nefunkcionalan", rekao je.

Smatra da imamo situaciju u kojoj Petrov, Karamarko i Orešković nemaju što reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vama maršira gradom 5 tisuća ljudi koji žele srušiti instituciju, a ni predsjednik ni dva potpredsjednika nemaju ništa reći na to. Oni nisu u stanju riješiti društvene konflikte", rekao je.

Zastupnik HNS-a misli kako argument da će smjena Crnoje izazvat bunt branitelja nije dobar argument.

Richembergh misli da Orešković ne zna ni imena svojih ministara

"Dva mjeseca su tražili ministre da bi se ispostavilo da su ih našli u zadnja 24 sata. Insajderi kažu da sve što su dogovorilo je palo u vodu, a praktički u zadnjih 48 sati se odlučivalo. Stranka mora odgovarati za tu vladu. Naprečac odluke da Karamarko imenuje ministre koji nemaju podršku, to je na jedan  način i sramota za njega. Zlata bi bilo vrijedno da je Orešković iskoristio onaj drugi rok koji mu je dala predsjednica da provjeri te ljude. Bojim se da on ne zna ni kako se tko zove od njih. Dovedeni su mu u 5 do 12.

Ne radi se ovdje samo o sigurnosnoj provjeri nego i o političkoj vjerodostojnosti. Ako niste u stanju garantirati za tu osobu onda ste bili površni. Ovdje se radi o vjerodostojnosti čovjeka i onoga što radi. Ja sam se uvjerio da ministri nisu uopće vidjeli dokument smjernice rada vlade", zaključuje.

Richembergh pretpostavlja da će netko od SDP-ovaca zatražiti pokretanje postupka o izglasavanju povjerenja.

"Raspravu ne predlažu klubovi nego zastupnici. Pretpostavljam da će kolege iz SDP-a obavijestiti  Sabor o službenoj proceduri i pokretanju postupka.

Osam dana je rok u kojem se vlada mora očitovati o tom zahtjevu, a nakon toga u roku 30 dana mora biti na sjednici Sabora. Vlada je grdno pogriješila što nije noćas donijela odluku jer će biti izložena ovoj priči pa i tko zna kakvim još detaljima koji isplivaju. Nisam siguran da joj je to pametno", objasnio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara