Richembergh: Zakonska je obaveza predsjednice oduzeti činove i odlikovanja osuđenima u Haagu

Richembergh: Zakonska je obaveza predsjednice oduzeti činove i odlikovanja osuđenima u Haagu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh izjavio je novinarima u saboru da je zakonska obaveza predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da osuđenima u Haagu oduzme činove i odlikovanja.

>>Kolinda: Neću oduzeti odličja Praljku i ostalima

>>VELIKA ANKETA Treba li Kolinda oduzeti odličja Praljku i ostalima?

"Na žalost, nitko ne zna što će predsjednica učiniti jer je njeno ponašanje u zadnje vrijeme u tom smislu prilično nepredvidivo. Nadam se da neće proteći puno vremena da se odluči držati zakona jer ovo nije presedan. Ovo su slučajevi slični onima koje smo već imali, postoji i zakonski model, a i princip ponašanja vrhovnog zapovjednika u takvim slučajevima", istaknuo je Beus.

Smatra da ministri nisu trebali biti na komemoraciji

Ocijenio je kako dva ministra i potpredsjednik sabora nisu trebali biti na komemoraciji pokojnom generalu Slobodanu Praljku, kojega je Haaški sud pravomoćno osudio za ratni zločin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni tamo nisu bili privatne osobe, to nije bio zatvoreni skup, niti skup koji se održava vikendom ili u neradno vrijeme. Oni su tamo došli u svojoj punoj funkciji", kazao je Beus Richembergh.

Njihovo je pravo da sudjeluju u tome, ali isto tako javnost ima pravo to osuditi jer to nije prihvatljivo ponašanje, ustvrdio je.

Istaknuo je "častan i hrabar potez obitelji Praljak koja je poštovala njegovu posljednju odluku da sahrana prođe u tišini, daleko od javnosti, ali isto tako da se ne upliću u pokušaje politizacije njegove tragične smrti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara