Rijeka: HNS o projektu "Družbadria"

´HRVATSKA narodna stranka (HNS) uvažava aktivnosti ekoloških udruga u vezi s projektom DružbAdria, ali smatra da je udruga Eko Kvarner podigla preveliku halabuku i time izravno naštetila domaćem, a pridonijela turizmu susjednih zemalja´, kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik županijske organizacije te stranke Čedomir Dunato.

HNS ne bježi od tema vezanih uz projekt DružbAdria, rekao je podsjetivši da je ta stranka još u srpnju 2002. otvorila raspravu o toj temi i založila se da se sva pitanja o ostvarenju projekta urede zakonima. Stoga, dodao je HNS priprema prijedlog zakona kojim bi se osigurala zaštita okoliša i turističke djelatnosti na područjima na koje će utjecati provedba tog projekta.

Svjesni smo da je projekt ´DružbAdria´ teško spriječiti. No, zakonima je moguće urediti da se, ako projekt bude utjecao na okoliš i turističku djelatnost, dio profita Jadranskog naftovoda (JANAF) dodijeli jedinicama lokalne samouprave ili županiji primorsko-goranskoj, kazao je.

Dodao je da će u odboru HNS-a koji će izraditi zakonski tekst biti članovi stranke i nezavisni stručnjaci. Najviše pozornosti pridat će zaštiti mora i zraka, kontroli balastnih voda te zaštiti terena kojim prolazi nafovod, poručio je Dunato.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekološka udruga Eko Kvarner nedavno je organizirala potpisivanje peticije kojom se traži neovisni nadzor nad projektom DružbaAdria i izrada studije o utjecaju na okoliš na području općine Omišlja. Peticiju je potpisalo oko 3.600 građana.

Po projektu DružbaAdria nafta iz Rusije stizala bi naftovodom do terminala u Omišlju, a odatle bi se prevozila tankerima.

Ekološke udruge upozoravaju na opasnosti zagađenja Jadrana od ispuštanja balastnih voda iz tankera te općenito na štetno djelovanje tog projekta na turizam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara