Rijeka i Opatija sporazumno izmijenile međusobnu granicu

Gradonačelnici Rijeke i Opatije danas su potpisali sporazum o izmjeni granice između tih dvaju gradova na području Ulice Pavlovac čiji je nastanjani dio na temelju zahtjeva stanara ulice pripao Opatiji.

Sporazumom su kućni brojevi 2 i 4, gdje su stare i napuštene zgrade koje su nekada bile poslovni objekti, ostali u Rijeci, a ostalih je pet kuća prešlo u Opatiju. Riječ je o maloj ulici na granici dvaju gradova iznad zaljeva Preluka u kojoj u tih pet kuća živi četrdesetak stanara.

Problem je nastao 80-tih godina prošlog stoljeća kada je tadašnje ministarstvo unutarnjih poslova greškom stanare te ulice uvelo u nadležnost opatijske policije. Na temelju toga, od tada oni osobne dokumente izrađuju u Opatiji te se tu vode i na biračkim popisima. Međutim, po katastru, ta je ulica oduvijek službeno pripadala Rijeci.

Ta je administrativna greška otkrivena 2003., kada je Grad Rijeka ovlašten za izdavanje kućnih brojeva i vođenje evidencije u ulicama. Tada je prijašnja greška trebala biti ispravljena administrativnim prelaskom stanara u Rijeku, čemu su se oni usprotivili. U više navrata obraćali su se tijelima obiju jedinica lokalne samouprave sa zahtjevima da se nadalje vode pod Opatijom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazumnu promjenu granica, kojom se Rijeka odriče te ulice, potvrdila su proteklih mjeseci poglavarstva i gradska vijeća Rijeke i Opatije.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je to dobar primjer rješavanja teritorijalnih problema jedinica lokalne samouprave dogovorom. Opatijski gradonačelnik Ranko Vlatković pohvalio je brzu i odgovarajuću reakciju riječkog gradskog poglavarstva i vijeća u cilju postizanja tog kompromisnog rješenja.

(Hina) xdsil yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara