Rijeka- lučki sindikati traže novi zakon o pomorskom dobru

Predstavnici koordinacije svih lučkih sindikata danas su na konferenciji za novinare u Rijeci upozorili da lučki sindikati traže da se donese novi zakon o pomorskom dobru i morskim lukama jer sadašnji zakon smatraju neučinkovitim i lošim, a od nove Vlade u tom pitanju očekuju više razumijevanja.

Predstavnici sindikata nekoliko hrvatskih luka rekli su da zakon ne osigurava ravnotežu interesa i mogućnosti u upravljanju pomorskim dobrom, da ne rješava složena pitanja prava vlasništva i stečenih prava na pomorskom dobru i omogućuje zloporabu pomorskog dobra od strane državne administracije i pojedinaca.

Smatraju da su najviše ugrožena stečena prava radnika te da bi provedbom sadašnjeg zakona riječka luka mogla završiti kao brodogradilište "Viktor Lenac".

U lučkim sindikatima drže da lučke uprave koje upravljaju pomorskim dobrom, pa tako i pomorskim dobrom na kojemu posluju lučka poduzeća, troše previše proračunskog novca i lučkih prihoda. Po riječima predstavnika sindikata, pet lučkih uprava na godinu potroši oko 71 milijun kuna. K tomu, svim lučkim skladištima upravljaju lučke uprave, a luke plaćaju koncesije za uporabu prostora na pomorskom dobru. Sindikati drže da tako država od lučkih poduzeća naplaćuje već stečena prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uprave lučkih poduzeća ne bore se za lučku imovinu jer su ondje radi uhljebljenja, pa su sindikati prisiljeni boriti se za svoja poduzeća i radna mjesta, kažu lučki sindikalisti.

Ako nadležno ministarstvo ne pokaže interes za izmjenu zakona, sindikati će iskoristiti sva sindikalna prava da se zakon ipak izmjeni, rečeno je na konferenciji.

Predstavnici riječkih sindikata napomenuli su da će Vladi dostaviti prijedlog da država, odnosno riječka Lučka uprava Luci d.d. ustupi skladišta na Škrljevu. Riječ je o skladištima koja su od mora udaljena sedam kilometara i na kojima je Luka d.d. imala prava stvarne prirode, a koja su nakon osnivanja Lučke uprave dobila status pomorskog dobra pa njima sada upravlja Lučka uprava, pojasnili su.

(Hina) xhšup yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara