Rijeka: Svjedočio general HV-a u mirovini Izidor Češnjaj

ZAPOVJEDNIK karlovačke Operativne zone Hrvatske vojske 1991. Izidor Češnjaj, brigadni general HVa u mirovini, danas je u suđenju tzv. gospićkoj skupini kao svjedok obrane optuženog Tihomira Oreškovića dao iskaz pred Sudskim vijećem Županijskog suda u Rijeci pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić.

Češnjaj je rekao da je o odvođenjima i likvidacijama u Gospiću čuo nakon 20. listopada 1991. te da nije mogao vjerovati što čuje. Rekao je da nije mogao provjeriti te podatke jer nije bio u vezi s Gospićem i tamošnjim postrojbama HV-a. Dodao je kako su tada iz Gospića dopirale obavijesti da su ondje, kako je rekao, suprotstavljene strukture, Tihomir Orešković i Mirko Norac. O svemu je doznao poslije iz medija, naveo je.

Kazao je da nije moga stupiti u vezu s Mirkom Norcem, koji mu je tada bio podređen. Rekao je da je Norca uvijek hvalio kao hrabra borca, ali da je bilo problematično njegova vojna naobrazba i sposobnost da vodi postrojbu veličine brigade. Rekao je da Norac nije mogao biti opozvan s mjesta zapovjednika 118. gospićke brigade jer da je bio omiljen među tamošnjim borcima te da je pitanje kako bi oni prihvatili drugog zapovjednika.

Iskaz je danas dao i zapovjednik Policijske uprave u Gospiću u početku rata Josip Bulog. Kazao je da je u tadašnjoj Vladi bio određen da s Antom Karićem uspostavi operativni stožer za Liku u Gospiću i organizira obranu. Na prvom sastanku nakon dolaska, koji je on sazvao, kazao je Bulog, skupina naoružanih hrvatskih vojnika prijetila mu je smrću. Jedne noći druga skupina naoružanih vojnika kucala je na vrata njegova stana te tražila da ide s njima jer da ga traži Ante Karić, ustvrdio je, dodavši da im nije vjerovao te je odbio ići s njima. Drugi dan je, dodao je, pitao Karića zbog čega ga je tražio, a Karić mu je, kad ga je ispitao o čemu je riječ, kazao da je te vojnike po nj poslao Tihomir Orešković. Nakon toga Bulog je otišao iz Gospića i nije se vraćao dvije godine.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, 5. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara