Rijeka: Županijsko odlagalište ne ispunjava uvjete

NI JEDNO od deset odlagališta otpada u Primorsko-goranskoj županiji ne ispunjava sve propisane tehničkotehnološke uvjete, rekao je danas ravnatelj Županijskog zavoda za održivi razvoj i prostorno planiranje Mladen Črnjar.

Na sjednici Županijskog poglavarstva Črnjar je danas predstavio prvo cjelovito izvješće o stanju okoliša u Županiji.

Kako je rekao svake se godine na ´divlja´ odlagališta u Županiji odloži oko 18.000 tona opasna otpada, a koliko opasna otpada sadrži komunalni otpad nije utvrđeno. Naglasio je da država nema odlagališta za prihvat i obradbu opasna otpada ni zakone o tome.

Županija kani ubrzati uređenje odlagališta, posebice Sovjaka, Viševca, Duplje, Cetine i Petrkova laza te gradnju središnje zone za gospodarenje otpadom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dijelu izvješća o kakvoći zraka navedeno je da je zrak u najvećem dijelu Županije prve kategorije, na riječkom predjelu Mlaki treće, a u Kostreni se pogoršava. Zrak sadrži 19.000 tona sumpora na godinu, a najviše ga potječe iz triju najvećih onečišćivača - termoelektrane u Urinju i rafinerija u Urinju i Mlaki. Kakvoća zraka prati se na 18 mjesta te je predloženo da se ona umreže i da sve podatke prati i obrađuje Zavod za javno zdravstvo.

Govoreći o bespravnoj gradnji, Črnjar je kazao da se ´takva pitanja nevoljko rješavaju´ i da su ´svi dosadašnji ministri zbog raznih interesa nakon početna zamaha brzo odustajali´.

Župan Zlatko Komadina je istaknuo da će se Županija zauzeti za promjenu propisa o takvoj gradnji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara