Rijeka-najavljena premijera Rossinijeve opere "Turčin u Italiji"

Na današnjoj konferenciji za novinare riječkog HNK Ivana pl. Zajca najavljena je premijera komične opere "Turčin u Italiji" Gioacchina Rossinija koja će biti na programu tog kazališta 28. veljače.

Operu će režirati Ozren Prohić, a dirigent će u premijernom bloku biti Anton Nanut iz Slovenije, dok će ostalim izvedbama dirigirati Nada Matošević. U glavnim ulogama nastupit će Adela Golac Rilović, Olga Šober, Ivica Čikeš i Sergej Kiselev. Scenografiju će postaviti Dubravka Lošić, kostimi su djelo Irene Sušac, a koregrafija Jasne Frankić Brkljačić. Planirano je ukupno deset izvedaba.

Redatelj Prohić rekao je da se ta opera poigrava s konvencijama teatra, ali i konvencijama života. Izjavio je da je riječ o jednoj od zanimljivijih Rossinijevih komičnih opera te da se ona svakih dvadesetak godina ponovno otkriva u novim značenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao dirigent trebao je nastupiti Nikša Bareza, ali je zbog bolesti spriječen.

Anton Nanut djelovao je dugi niz godina kao šef-dirigent Slovenske filharmonije, te zatim kao šef-dirigent i umjetički vođa Simfoničara RTV Slovenije i umjetnički direktor i dirigent Udinske filharmonije. Predavao je dirigiranje na Akademiji za glazbu u Ljubljani te je nastupao s orkestrima širom svijeta.

(Hina) xdsil yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara