Riješen jedan od većih misterija "11. rujna"

AMERIČKOJ javnosti jučer su otkriveni rezultati dugotrajne istrage o rušenju zgrade broj 7 u sklopu World Trade Centra u New Yorku 11. rujna 2001. Rušenje ove zgrade od 47 katova koja se nalazila sjeverno od "blizanaca", svih ovih godina je bilo plodno tlo za širenje niza teorija zavjere, jer nikome nije bilo jasno kako se ta zgrada srušila sama od sebe kada u nju nije udario zrakoplov te se nagađalo da ju je možda srušila i američka vlada. Druga mogućnost je bila da su je teroristi uništili aktivirajući eksploziv pomoću daljinskog.

Znanstvenici s Nacionalnog instituta za tehnologiju tvrde kako su dokazali da se zgrada urušila zbog posljedica požara koji su izazvale krhotine s "blizanaca". Nakon rušenja dvaju tornjeva WTC-a prekinut je bio gradski vodovod pa nije mogao djelovati protupožarni sustav zgrade 7.

Institut je do ovog zaključka došao nakon što su pomoću specijalnih računala kreirali čitavu zgradu, ciglu po ciglu. U program su stavili i svaki komad namještaja koji se nalazio u zgradi, sa svakim, i najmanjim detaljem. Nakon toga su izazvali požar u virtualnoj zgradi koja se potom urušila.

"Očito će arhitekti i inženjeri morati malo razmisliti o svojim zgradama nakon što prouče naš izvještaj, i poduzeti konkretne akcije", rekao je šef istrage Shyam Sunder.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je odbačena teorija o eksplozivu kada nije napravljena ekspertiza?"

Kritičari se pitaju zašto je Nacionalnom institutu trebalo tako dugo da dođu do rješenja. James Quintiere, profesor na Sveučilištu Maryland, pita se kako je institut do kraja izbacio teoriju o eksplozivu.

"Nemaju ekspertizu o eksplozivu, tako da ne znam kako su došli do ovog zaključka", rekao je Quintiere koji ipak ni sam ne vjeruje u teoriju o eksplozivu i smatra da je Nacionalni institut gubio vrijeme angažirajući stručnjake da istraže tu teoriju.

D.M.
Foto: AFP; wtc.net,

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara