RIM: U UTORAK RASPRAVA O HRVATSKOJ RIBOLOVNO-EKOLOŠKOJ ZONI

Hrvatsko proglašenje ribolovnoekološke zone u Jadranskom moru naći će se u utorak na dnevnom redu zajedničke sjednice dvaju odbora talijanskog parlamenta za vanjsku politiku i za poljoprivredu.

Prvotno je bilo bilo predviđena rasprava u vanjskopolitičkom odboru 30. listopada, ali je, nakon odgode, pitanje proglašenja ribolovno-ekonomske zone stavljeno na dnevni red zajedničke sjednice vanjskopolitičkog i poljoprivrednog odbora u utorak, 4. studenoga.

Predložena je i rezolucija u kojoj će se od talijanske vlade zatražiti djelovanje prema hrvatskoj vladi i unutar Europske unije.

Tekst rezolucije predložio je zastupnik Demokratske ljevice Famiano Crucianelli, član vanjskopolitičkog odbora, a supotpisali su ga i zastupnici drugih stranaka. U njemu se naglašava kako hrvatska inicijativa može imati negativne posljedice u odnosima Zagreba s jedne i Ljubljane i Rima s druge strane te se podsjeća kako je svojedobno talijanska vlada u Parlamentu preuzela obvezu pokretanja međunarodnog sporazuma o ribolovu u Jadranu, te kako je potreban multilateralni pristup problemima pravila i načina upravljanja ribolovom u Jadranu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prijedlogu rezolucije, o kojem će se raspravljati u utorak, talijansku bi se vladu obvezalo da "pokrene inicijativu, u koju će biti uključene Europska unija i jadranske zemlje, o utvrđivanju procesa i instrumenata suradnje prikladnima razvitku jednog učinkovitog partnerstva u upravljanju ekonomskim i socijalnim aktivnostima vezanima za ribolov i zaštitu ravnoteže morskog ekosistema, ponovno uspostvljajući, na taj način, klimu dijaloga i uspješne suradnje između obalnih zemalja i potičući proces približavanja balkanskih zemalja Europskoj uniji".

Također se dodaje kako će ministarski sastanak o ribolovu u Sredozemlju 25. i 25. studenoga u Veneciji biti prilika za uključivanje u cijeli proces i ostalih međunarodnih organizacija kao što su Vijeće Europe i FAO.

(Hina) st sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara