Robert Zuber završio na policiji zbog filma o Nori Šitum, prijavila ga udruga Hrabro dijete

Robert Zuber završio na policiji zbog filma o Nori Šitum, prijavila ga udruga Hrabro dijete

Foto: Index

PREDSJEDNIK udruge Hrabro dijete, Haris Kapetanović, kazneno je prijavio Roberta Zubera, redatelja filma "Život od milijun dolara" o pokojnoj djevojčici Nori Šitum, odnosno trošenju novca prikupljenog za njeno liječenje.

Zuber je u razgovoru za Index rekao da je bio u policiji na obavijesnom razgovoru, a da ga je Kapetanović prijavio zbog kaznenog djela neovlaštenog snimanja te na jednom od portala objavio film i učinio ga dostupnim široj javnosti.

>> Zuber podigao kaznenu prijavu protiv Hrabrog djeteta: "Potrošili su novac za Noru, gore je nego smo mislili"

DORH u ovom slučaju promptno reagirao

"Ja sam objavio snimke razgovora s čelnicima udruge Hrabro dijete u filmu jer vjerujem da je to bilo u interesu javnosti, kako bi javnost vidjela da sam i njih pokušao uključiti u film.
Zahvalan sam Kapetanoviću na ovoj prijavi jer ne bi imao priliku upoznati vrsne profesionalce, inspektore koji su nešto što ne zvuči baš ugodno učinili prije svega profesionalnim i temeljitim. No, moram reći kako je zanimljivo to da me Kapetanović prijavio nakon objave na portalu, dok je moja prijava protiv udruge bila par dana ranije.

Ja sam 22. ožujka predao prijavu, a on je mene prijavio kasnije. Nemam nikakve obavijesti o radnjama DORH-a vezano uz moju prijavu protiv Kapetanovića, dok je u ovom slučaju isti DORH promptno reagirao te zatražio od zagrebačke policije da napravi razgovor sa mnom. Nadam se da će ta ažurnost biti i u slučaju gospodina Kapetanovića", rekao je Zuber za Index.

Podsjetimo, Zuber je podnio kaznenu prijavu protiv udruge Hrabro dijete. Prijava se odnosi na Jasminku Žužić, bivšu predsjednicu udruge, a sadašnju upraviteljicu Zaklade Hrabro dijete te na Harisa Kapetanovića, sadašnjeg šefa udruge koja je novac prikupljen za liječenje Nore, između ostalog, trošila na svoje plaće, božićnice, naknade za odvojen život.

Kaznenu prijavu, odlučio je podnijeti kao građanin, koji je temeljem istraživanja došao u posjed dokaza koji ukazuju na postojanje opravdane sumnje da su čelnici udruge Hrabro dijete novac trošili na netransparentan način. Podsjetimo, nakon Norine smrti od akcije je ostalo još 4 milijuna kuna.


"Imamo nalaz sudske vještakinje kako je udruga trošila novac"

"Nakon što smo prikazali film u kojem smo predočili sve dokaze koji ukazuju na to kako je udruga trošila novac, službene institucije ni u jednom trenu nisu iskazale interes po službenoj dužnosti nešto poduzeti, a pritom gledam drugi dio pravosudnog spora koji ide na štetu Norinih roditelja. Niti u jednom trenu institucije nisu ispitale udrugu gdje se nalazi novac, što se s njim dogodilo i kako je on trošen.

S druge strane kad spominjemo presudu Vrhovnog suda, u javnosti se stalno spominje da su se Norini roditelji borili za novac, a zaboravlja se činjenica da je novac cijelo vrijeme kod udruge Hrabro dijete. A nakon te presude Vrhovnog suda, Haris Kapetanović izjavljuje da su se novci potrošili na "malenu bolesnu djecu".

Nalaz sudske vještakinje koju smo angažirali da izvidi kako se novac trošio, ukazuje na opravdanu sumnju da se novac trošio na njihove potrebe te da su samo jedan dio novca potrošili za liječenje jedne splitske djevojčice. S tim da Kapetanović izbjegava izreći u javnosti na koji način su uplatili novac za liječenje te djevojčice te da joj ne bi ni uplatili da nije bilo silnih napora roditelja Nore Šitum koji su molili udrugu da djevojčici plati liječenje, novcem koji je prikupljen za njihovu Noru", rekao je Tomić Zuber za Index.

Podsjetimo, za liječenje male Splićanke Hrabro dijete uplatilo je 2,3 milijuna. Postavlja se pitanje  - gdje je ostatak.

Tomić Zuber za Index navodi, kako mu je "cinična izjava" Harisa Kapetanovića dodatan motiv za predaju ove kazne prijave, koju je kaže podnio kao građanin RH, koji je bio u prilici doći do dokaznog materijala koji ukazuje na opravdanu sumnju da se novcem upravljalo netransparentno te da je sudsko vještačenje, koje predaje DORH-u, pokazalo na moguću još goru situaciju od one koja je prikazana u filmu "Život od milijun dolara".

"Iako poštujem pravosudna tijela, presuda Vrhovnog suda bila je dodatan motiv za predavanje kaznene prijave, jer mi se čini da se ovim slučajem barata bez njegove srži, a to je opet dokazni materijal što se dogodilo s novcem.

"Norini roditelji htjeli su što i Zaklada Ana Rukavina"

Kad je Haris Kapetanović rekao da novaca više nema, doznali smo da su Norini roditelji bili u pravu kad su pokušali spriječiti moguće netransparentno trošenje novaca. A to su pokušali upravo potezanjem tog sudskog spora kojim se pokušala dobiti privremena mjera blokade novca.

Novaca nema, nisu ih potrošili roditelji, a prema našim nalazima postoji opravdana sumnja da ih je udruga Hrabro dijete trošila protupropisno. Ova presuda Vrhovnog suda da novci ostaju udruzi me začuđuje jer nema obrazloženja. I takva presuda naznačuje da je udruga novac trebala odmah uplatiti na njen račun dok je ona bila živa, a što nije učinila, ali ne daje naputak što onda činiti nakon takvog postupka udruge HD koja nije uplatila novac", rekao je Tomić Zuber.

Zaboravlja se i na to da je novac u akciji za Anu Rukavinu naslijedio njen suprug koji je s njenom majkom pokrenuo Zakladu Ana Rukavina, po istom sistemu kao što su htjeli i Norini roditelji.

Ovo ne spominjem da bi ičime okaljao Zakladu Ana Rukavina, jer ta Zaklada danas čini čuda, što bi bilo upitno je li moguće ako bi slijedili pravorijek Vrhovnog suda u slučaju Nore Šitum.

Ističe kako su Norini roditelji nakon njene smrti osnovali Zakladu koja nosi njeno ime i novcem od njene akcije htjeli su pomagati drugoj bolesnoj djeci. Međutim, novac je kaže ostao kod udruge Hrabro dijete.

"Udruga Hrabro dijete državi nije vratila 322.000 kuna, a sad moraju"

"Doznali smo i da udruga Hrabro dijete nikad u proračun nije vratila 322.000 kuna, što im je Vlada RH dala, odnosno Vlada se odrekla tog novca od PDV-a na pozive za Noru, a nakon njene smrti novac je trebao biti vraćen u proračun. Postoji opravdana sumnja da su propustili obavijestiti Vladu o prestanku razloga za davanje ove državne potpore, odnosno ovih novaca. Prema našim saznanjima konačno je pet godina nakon toga, prije dva tjedna Ministarstvo financija donijelo rješenje da moraju vratiti 322.000 kuna u proračun.

Možda je ovo što činim presedan, ali ovo činim prije svega kao građanin, koji je temeljem istraživanja došao u posjed dokaza i nehumano je ostaviti roditelje same u cijeloj ovoj situaciji, kad društvo i dalje raspravlja o tome jesu li Norini roditelji pohlepni, kakav je kaput Norina mama nosila po povratku iz Amerike, gdje je Nora na žalost preminula.

Tužno mi je da je ova presuda Vrhovnog suda u kojoj dopuštaju da novac ostane udruzi, došla samo par dana prije 5. obljetnice smrti malene Nore i žao mi je da u tom kontekstu možda kaljam njen spomen, no ovime pokušam napraviti nešto što bi trebali i mi građani, ako imamo informacije o kaznenom djelu da smo ga dužni i prijaviti, inače ako šutimo, ako ignoriramo nešto znači da to i odobravamo, a ja to ne mogu. Želim da se Norino ime očisti od svega lošeg što je nastalo nakon njene smrti", zaključio je Tomić Zuber.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara