Robertson: Izručenje ratnih zločinaca uvjet BiH za pristup NATO-u

PRIMANJE Bosne i Hercegovine u NATO-ov program "Partnerstvo za mir" ne ovisi samo o preustroju obrambenog sustava te zemlje nego i o spremnosti njezinih vlasti da sudjeluju u uhićenju i izručenju svih osoba osumnjičenih za ratne zločine, izjavio je u četvrtak u Sarajevu glavni tajnik Sjeveroatlantskog saveza George Robertson.

On je u jednodnevni oproštajni posjet BiH doputovao nakon boravka u Beogradu a u Sarajevu je razgovarao s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima te s predstavnicima međunarodne zajednice koji djeluju u toj zemlji.

Robertson je na konferenciji za novinstvo kazao kako je za žaljenje to što osobe poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića još nisu izručene sudu u Den Haagu ali je istaknuo kako se od traganja za njima neće odustati, bez obzira tko bio na čelu NATO saveza.

Čelnik NATO-a je potvrdio kako su svi zapovjednici SFOR-a i do sada imali nalog poduzeti sve raspoložive mjere potrebne za uhićenje optuženih za ratne zločine a tako će biti i ubuduće. Istaknuo je, međutim, kako glavna odgovornost za uhićenje i izručenje pripada lokalnim vlastima i političarima te da oni više ne mogu bježati od te odgovornosti.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown to je upozorenje dopunio izjavom kako se opredjeljenje za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) mora pokazati na djelu u iduća "dva do tri mjeseca".

To se izrijekom odnosi na vlasti Republike Srpske, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U protivnom BiH neće moći postati članicom Partnerstva za mir", kazao je Ashdown.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović također je potvrdio kako izručenje ratnih zločinaca, kao dio političkih uvjeta za približavanje NATO-u, do sada nije ispunjen.

"Od nas se očekuju praktični koraci, odnosno uhićenje i izručenje osumnjičenih. Vjerujem kako ćemo za to imati dovoljno mudrosti i hrabrosti", kazao je Čović.

Robertson, kao i Čović te Ashdown, konstatirali su da je BiH do sada puno učinila na preustroju obrambenog sustava, odosno uspostavi jedinstvenih obrambenih struktura na državnoj razini.

No glavni tajnik NATO-a i Visoki predstavnik morali su još jednom oštro kritizirati političke predstavnike bosanskih Srba jer načelne sporazume odbijaju provesti u djelo. Unatoč jasnoj poruci koju je predstavljao Robertsonov dolazak u Sarajevo, srpski zastupnici u Parlamentu BiH u četvrtak su odbili sudjelovati u glasovanju o novom zakonu o obrani.

Robertson je kazao kako takav postupak pokazuje da političari u BiH i dalje vode neodgovornu politiku dok je Ashdown upozorio kako se ovime pokazuje da BiH zapravo ne uzima NATO ozbiljno te da može lako propusttiti šansu za priključenje "Partnerstvu za mir".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara