KORONAVIRUS U SVIJETU

Roche bilježi pad dobiti unatoč prodaji testova za koronavirus

Roche bilježi pad dobiti unatoč prodaji testova za koronavirus
Foto: EPA

ŠVICARSKA farmaceutska tvrtka Roche je izvijestila da joj je dobit pala za pet posto u prvoj polovici ove godine, budući da snažna prodaja njihovog novog testa za koronavirus nije uspjela nadoknaditi prigušenu prodaju lijekova tijekom karantene u nizu država. 

Neto dobit je iznosila 8,5 milijardi švicarskih franaka (9,1 milijarda dolara), što je pad za pet posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazalo je izvješće o poslovnim rezultatima jednog od najvećih svjetskih proizvođača lijekova.

Ako se izuzme utjecaj fluktuacije valutnih tečajeva, prihodi su pak uvećani za blagih jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani. No, zbog jačanja švicarskog franka prema većini drugih valuta za vrijeme pandemije prihodi su realno bili niži za četiri posto i iznosili su 29,3 milijarde franaka, navodi se u izvješću.

Razvijaju nekoliko novih spojeva - potencijalne lijekove za koronu

Slabija prodaja lijekova rezultat je manjih odlazaka liječniku za vrijeme karantene i manjeg broja hospitaliziranih pacijenata.

U Rocheovu odjelu molekularne dijagnostike prihodi su, pak, poskočili za 61 posto zahvaljujući njihovu novom testu za koronavirus, pokazalo je poslovno izvješće.

Nadalje, navode da se provode klinička ispitivanja s postojećim Rocheovim lijekovima za artritis, karcinom i plućna oboljenja kako bi se istražila njihova moguća primjena u liječenju pacijenata s plućnim bolestima povezanim s covidom-19.

Iz Rochea poručuju da razvijaju i nekoliko novih spojeva kao potencijalne lijekove za covid-19.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara