Rohani: Iran ostvario "veliku pobjedu" nad SAD-om

IRAN je ostvario "veliku pobjedu" nad SAD-om, čija je predstavnica u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) "plakala i bijesnila" nakon usvajanja rezolucije sklone Islamskoj Republici, izjavio je u utorak iranski dužnosnik odgovoran za nuklearnu energiju.

"Dokazali smo da smo u međunarodnoj instituciji mogli izolirati SAD, to je velika pobjeda", kazao je Hassan Rohani pred novinarima nakon usvajanja rezolucije.

Američka izaslanica Jackie Sanders "plakala je i bijesnila, svi su se složili da Amerikanci nisu uspjeli, svi koji su čitali rezoluciju slažu se da smo pobijedili a Amerikanci izgubili", dodao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SAD otvoreno optužuje Iran da se nastoji domoći atomskog oružja pod okriljem civilnih nuklearnih aktivnosti.

IAEA je u ponedjeljak usvojila rezoluciju kojom pozdravlja iransku suspenziju nuklearnih aktivnosti kao "dragovoljnu mjeru kojoj je cilj izgradnja povjerenja, a koja je postignuta bez zakonskih ucjena", te u kojoj se ističe i da će IAEA redovito provjeravati suspenziju.

Usvajanje rezolucije oslobodilo je Iran prijetnje da će biti prijavljen Vijeću sigurnosti UN-a zbog svog nuklearnog programa.

Sjedinjene Države priopćile su nakon toga da imaju pravo jednostrano prijaviti Iran Vijeću sigurnosti UN-a koje može Teheranu nametnuti gospodarske sankcije zbog nuklearnog programa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara