Rohani: Nikad nećemo razviti nuklearno oružje

Rohani: Nikad nećemo razviti nuklearno oružje
Foto: EPA

IRAN neće nikad razviti nuklearno oružje, s nuklearnim sporazumom ili bez njega, rekao je danas iranski predsjednik Hasan Rohani, pozvavši europske države da ne slijede Washington koji je napustio taj dogovor iz 2015. godine.

"Nikad nismo htjeli nuklearno oružje. Nećemo ga ni pokušati razviti, s nuklearnim sporazumom ili bez njega. Europske sile bit će odgovorne za posljedice kršenja tog dogovora", rekao je Rohani, a prenosi njegova internetska stranica President.ir.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je 2018. svoju državu iz nuklearnog sporazuma koji su s Iranom postigle svjetske sile. Teheranu su 2015. nametnuta ograničenja nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Rohani je pozvao Europljane da ne kopiraju Amerikance

Nakon što se Washington povukao iz tog dogovora i vratio sankcije, Iran je polako počeo napuštati obaveze preuzete sporazumom. Rohani je danas kazao kako Teheran i dalje ostaje predan dogovoru i da bi mogao povući svoje posljednje korake ako i druge strane budu poštivale svoje obaveze.

Europskim silama poručio je da ne kopiraju SAD u napuštanju tog dogovora.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka nedavno su aktivirale mehanizam za rješavanje sporova predviđen dogovorom, nakon što je Teheran nastavio povećavati proizvodnju obogaćenog uranija.

To može dovesti do ponovnog uvođenja UN-ovih sankcija, ukinutih sporazumom, no tri europske države tvrde kako žele da se on održi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara