Rojs ne vjeruje da je na "crnoj listi" SAD-a

Rojs ne vjeruje da je na "crnoj listi" SAD-a
HDZ-OV zastupnik u Saboru Ljubo Ćesić-Rojs izrazio je danas sumnju u istinitost informacije da je njegovo ime na popisu osoba kojima su SAD blokirale imovinu i zabranile ulazak na američko tlo.

"Sumnjam, mislim da je to jedna velika podvala", kazao je Rojs, komentirajući najnoviju naredbu američkog predsjednika George W. Busha kojom je odredio sankcije protiv pojedinaca i organizacija koje ugrožavaju mir i stabilnost na zapadnom Balkanu, a među kojima je i ime Ćesića-Rojsa.

Rojs kaže da mu je nezamislivo da bi se predsjednik jedne velesile "bavio takvim sitnicama".

Rekao je da nema nikakve imovine u Americi.

Smatra da je riječ o podmetanju njegovih stranačkih kolega, te da je "očito zasmetao pojedincima iz HDZ-a, a najviše građevinsko-cestovnom lobiju, lopovima, mafiji, koji su opljačkali Hrvatsku".

"Postoji opasnost da isti lopovi ponovno dođu na ministarska mjesta i napadaju me zbog toga što ja o tome govorim, a neki od njih bili su nedavno na molitvenom doručku kod Busha, rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da se na listi "negativaca" američke administracije našao 1998., kad je, kaže, na sastanku nekolicine tadašnjih državnih dužnosnika s američkom državnom tajnicom Madelaine Albright i izaslanikom tadašnjeg američkog predsjednika za Europu Robertom Gelbarthom zaključeno da mu treba "potkresati krila", zbog negativnog utjecaja na Hrvate u BiH.

Rojs tvrdi da je Ivić Pašalić, koji je tada bio savjetnik predsjednika Tuđmana, na Gelbarthov zahtjev, obećao da će ga (Rojsa) umiroviti u siječnju 1999.

Ustvrdio je da smeta ljudima koji su napustili HDZ, ali i kolegama u stranci i onima koji su u sprezi iz HDZ-a, SDP-a i HNS-a, koji ga, kaže, napadaju jer govori o nezakonitostima.

"Tako je splitski Konstruktor nedavno Viktoru Lencu izgradio objekte za remont brodova na nuklearni pogon, vrijedne 85 milijuna dolara", tvrdi Rojs.

Na popisu najnovije Bushove naredbe su 172 osobe i organizacije, a na njemu je najviše pojedinaca iz BiH. U toj naredbi kojom je Bush dopunio predhodnu iz lipnja 2001. se navodi da se sankcije odnose na osobe koje ometaju provedbu Ohridskog sporazuma, odluku UN o Kosovu, Daytonski sporazum, odluke Visokog predstavnika međunarodne zajednice Vijeća za provedbu mira u BiH te za pružanje utočišta pojedincima koje je optužio Haaški sud.

Sankcije se odnose i na osobe koje su materijalno pomagale ili bile pokrovitelji takvog djelovanja, stoji u naredbi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara