Rojs o 9,8 milijardi dolara koje mu BiH "poklanja": Toliko ne vrijedi cijela Herceg-Bosna!

Rojs o 9,8 milijardi dolara koje mu BiH "poklanja": Toliko ne vrijedi cijela Herceg-Bosna!

BOSANSKO-HERCEGOVAČKI list Dnevni avaz objavio je da će najveći naftni terminal u Dretelju, vrijedan 10 milijardi dolara, pripastI Ljubi Ćesiću Rojsu, koji ga je otkupio od Ministarstva obrane Herceg-Bosne 31. prosinca 1996. godine i time u samo jednom danu izbjegao reviziju privatizacije, za koju su se BiH političari odlučili da počne od 1997. godine.

Rojs cijelu stvar demantira, a za Jutarnji list je izjavio da ga čudi "što bošnjački novinari ne razlikuju milijune od milijardi i da toliko ne vrijedi cijela Herceg-Bosna".

Također demantira da je Dretelj uopće u njegovom vlasništu za kojeg tvrdi da je u vlasništvu Hercegovačke banke te da njegove tvrtke nemaju ništa s tim od 2001 godine.

Terminal je privatiziran posljednjeg dana 1996. godine, kada ga je tadašnje Ministarstvo obrane Hrvatske zajednice Herceg Bosna, koje je slučajno također tog istog dana prestalo postojati, prodalo Ljubi Ćesiću Rojsu, a o tome postoji samo zabilješka u općini Čapljina.

Terminal je od tada mijenjao vlasnike, točnije prelazio je iz vlasništva u vlasništvo nekoliko Rojsovih tvrtki, od Monitora M do Hercegovina gradnje, da bi sad završio u Hercegovačkoj banci, a kupoprodajnog ugovora nigdje, piše Avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rojs pak tvrdi da je mijenjanje vlasništva obavljano legalno i po važećim zakonima.

Njegova tvrtka Monitor dizala je kredite od Privredne banke Zagreb, i nekih banaka u Njemačkoj i Americi preko Hercegovačke banke, a kad je ta banka blokirana, njena prva privremena upraviteljica, Toby Robinson, dugovanja Monitora namirila je tako da je Terminal postao vlasništvo Hercegovačke banke.

Također smatra da je procjena vrijednosti naftnog terminala precjenjena. "Vrijedan je zbog toga što je povezan željeznicom s lukom Ploče, ali njegova vrijednost ne prelazi 5 milijuna konvertibilnih maraka", izjavio je Rojs.

J.S.
Foto. Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara