Roko je odgodio državnu maturu, a sad ima poruku za prosvjednike zbog klime

Roko je odgodio državnu maturu, a sad ima poruku za prosvjednike zbog klime
Screenshot: YouTube/HRT

SUTRA će se hrvatski učenici priključiti globalnom pokretu School Strike 4 Climate Change, odnosno prosvjedu upozorenja zbog klimatskih promjena. Najavljeni prosvjedi će se održati u Zagrebu, Varaždinu, Splitu i Puli. Srednja.hr piše kako ovaj prosvjed podsjeća na učeničke prosvjede iz 2008. godine kada su se srednjoškolci diljem Hrvatske digli zbog loše organizacije državne mature.

Javio se jedan od organizatora velikog učeničkog prosvjeda 2008.

Prosvjed iz 2008. godine je bio organiziran putem SMS poruka, mailova i Facebooka. Istog dana prosvjed je urodio plodom, odnosno državna matura je odgođena za godinu dana.

Jedan od organizatora tadašnjeg prosvjeda bio je Roko Rumora. Danas se javio i podržao sutrašnji prosvjed učenika.

"Ovo mi zvuči poznato… Bravo, samo naprijed!" poručuje Roko u objavi Facebook eventa zagrebačkog prosvjeda.

Roko je kao učenik 3. razreda Klasične gimnazije u Zagrebu sudjelovao u organizaciji učeničkih prosvjeda diljem zemlje. Cilj prosvjeda je bio ukazati na sve nedostatke najavljene državne mature.

Naime, učenici koji su 2008. godine pohađali treće razrede srednjih škola trebali su biti prva generacija koja će polagati državnu maturu, ali nisu imali odgovore na brojna pitanja o njezinoj provedbi.

Tada bio učenik 3. razreda, danas je na doktoratu u Chicagu

Roko je, spomenuli smo, prosvjed organizirao kao učenik trećeg razreda Klasične gimnazije. Danas je polaznik doktorskog studija u SAD-u.

"Često se pisalo da je taj prosvjed na neki način moje djelo, ali ja sam samo bio najglasniji od nekolicine organizatora od kojih je najbitnija Rafaela Tripalo iz Virovitice. Ona je prva nabrojila probleme koje smo primjećivali mjesecima i ona ih je sročila u niz kritičkih točaka", započinje svoju priču Rumora, koji je danas na doktorskom studiju povijesti umjetnosti u Chicagu.

"Ono što sam ja pridonio tom momentu je što sam organizirao Facebook event", dodaje Roko.

Budući da se prosvjed organizirao preko SMS poruka, mailova i Facebooka koji je tada bio u svojim počecima u Hrvatskoj, Roko navodi kako je naišao na jedan rad u kojem je bilo navedeno kako je Facebook koristilo 30.000 korisnika. U dva tjedna do mjesec dana taj broj je porastao do 70.000.

"To meni tada uopće nije bilo vidljivo, ali taj prosvjed je bio veliki katalizator općenito za Facebook u Hrvatskoj", prisjeća se Roko i navodi kako nije bilo velikih organizacijskih priprema. Pritom ne želi umanjivati njihov tadašnji trud i volju da iskažu što misle.

Ministarstvo odlučilo odgoditi državnu maturu za godinu dana

Ministarstvo obrazovanja, vođeno ministrom Draganom Primorcem, odlučilo je odgoditi multimilijunski projekt na godinu dana.

"Barem je meni tada bilo jasno da su tu postojali elementi nečeg trulog što se već neko vrijeme kuhalo. To je valjda bio prikladan trenutak i dobar PR moment za njih da ugode učenicima", rekao je Roko.

Navodi da je bilo nekih stvari za koje je siguran da je Ministarstvo pokušavalo srediti mjesecima.

"Ministarstvo je tu da služi meni kao učeniku"

Roko je za Srednja.hr rekao da njihovi zahtjevi nisu bili upereni prema odgodi državne mature za godinu dana, nego su tražili konkretne odgovore na brojna neodgovorena pitanja.

"Moj problem je bio što recimo nisam znao kako ću i pod kojim uvjetima polagati hrvatski, ali nije na meni, kao 17-godišnjaku, bilo da kažemo koliko dodatnog vremena je potrebno Ministarstvu da bi riješilo taj problem", tvrdi Roko.

"Ministarstvo je tu da služi meni kao učeniku i imaju dužnost ponašati se onako kako se Ministarstvo treba ponašati", dodaje.

Prvi put su za odgodu mature čuli kada je ministar Primorac u razgovoru s tadašnjom RTL-ovom novinarkom Jasminom Kos rekao da se sve odgađa na godinu dana.

Glavni efekt prosvjeda bio šok iznenađenja

Roko tvrdi da je glavni efekt prosvjeda definitivno bio šok iznenađenja. Nitko nije vjerovao da se takvo što može dogoditi. Kaže i da je na samo jutro prosvjeda razmišljao o tome ima li smisla da ode na prosvjed jer je mislio da nema šanse da se itko pojavi.

Nakon uspješnog prosvjeda, Roko i njegove kolege organizatori iz drugih gradova su bili aktivno uključeni u kreiranje državne mature za buduće generacije.

To što rade je hvalevrijedno

Učenicima koji će se sutra okupiti diljem Hrvatske poručuje:

"Mislim da čim tako nešto kreneš raditi, onda više nisi dijete jer je ta razina uzimanja odgovornosti za svoju budućnost stvarno znak toga da si već na nekom drugom nivou nego što bi trebao biti kao školarac u srednjoj školi. To je hvalevrijedno zato što su šanse da išta uspije vrlo male, ali mislim da su oni motivirani više time da ako ništa ne pokušaš, da su tada šanse nula."

"Njihov trud je za svaku pohvalu, bez obzira na to koje će biti posljedice tog prosvjeda. Glavno je da su se potrudili i da su si svjesno dali truda u situaciji koja ni na jedan način zapravo nije benefit njima samima", zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara