Roman Polanski - Uhićenje nakon bijega dugog 30 godina podijelilo javnost

Tekst: Z. Jagodić
Foto: AFP

MALO je osoba u filmskoj industriji koje su uspjele tako jako polarizirati javnost kao što je to učinio Roman Polanski. Jedni će bjesniti što je Polanski uhićen i čeka izručenje SAD-u, a drugi će tvrditi da dobiva upravo ono što je i zaslužio.

Kakvog kog mišljenja bili, nesumnjivo je da je svaki aspekt života ovog velikog poljskog redatelja kompleksan i kontradiktoran kao i slučaj koji se vodi protiv njega. Ni oni koji ga smatraju brilijantnim redateljem ne mogu poreći njegovu mrzovolju i aroganciju. U tom kontekstu, tipično je da se i sudski proces protiv njega smatra nepravednim, prenosi Telegraph.

Bačen lavovima zbog davne prošlosti

Francuski ministar kulture je za Associated Press izjavio da je "Roman Polanski danas bačen lavovima zbog davne prošlosti". Cjelokupna francuska javnost stala je u potporu slavnome redatelju koji "kao obiteljski čovjek, vrhunski umjetnik i osoba koja je preživjela užasne patnje, zaslužuje životni mir u svojoj 76. godini."

Francuska javnost svoga Poljaka podržava u svakom koraku, jer dok Polanski nije smio odletjeti u Los Angeles da bi primio Oscara za svog "Pijanistu" (u njegovo ime zlatni kipić je primio Harrison Ford), francuska ga javnost raširenih ruku svake godine dočekuje na Filmskom festivalu u Cannesu.

Struka potpisuje peticiju podrške

Vijest o uhićenju Romana Polanskog odjeknula je u trenu cijelim svijetom. Više od 70 osoba iz svijeta filmske industrije, među kojima su Michael Mann, Wim Wenders i Pedro Almodovar su potpisali peticiju kojom prosvjeduju protiv uhićenja velikoga redatelja te traže njegovo hitno puštanje.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner i njegov poljski kolega Radek Sikorski u zajedničko su ime poslali pismo američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton u kojem zahtijevaju hitno oslobađanje Romana Polanskog. Istovremeno, švicarske su vlasti ustrajne u stajalištu da Roman Polanski "što prije treba biti izručen SAD-u".

Djetinjstvo obilježeno holokaustom

Navodeći detalje iz djetinjstva Romana Polanskog, mediji navode da mu je majka preminula u Auschwitzu, a sam Roman je pobjegao iz krakovskog geta uoči njegovog uništenja. Odmah nakon rata Polanski se zaljubio u filmove. Svojim prvim dugometražnim filmom "Nož u vodi" iz 1962. godine postao je internacionalna zvijezda sa samo 29 godina. Sljedećim filmovima "Odvratnost" i "Cul de Sac" Polanski je stekao reputaciju redatelja čiji su filmovi uznemirujući i prijeteći. Mnogi su upravo takvim doživljavali i njegovo poimanje svijeta.

Dolaskom u Hollywood stvara 1968. godine "Rosemarynu bebu" u kojem Mia Farrow glumi djevojku koja je začela s đavlom. Ovim filmom, Polanski stječe slavu i pohvale kritike. Zajedno s time, počinju ga, premda nije oličenje klasične muške ljepote, obožavati i željeti mnoge prekrasne žene.

Ubojstvo supruge Sharon Tate

Ubrzo nakon toga on se ženi s glumicom Sharon Tate s kojom ima prvo dijete. Međutim, nakon toga doživljava nesreću koja ga će mu obilježiti život kao i holokaust: Charles Manson ubija njegovu suprugu i još četvero ljudi. Potpuno slomljen, Polanski se povlači u sebe i predaje samo radu.

Nakon toga, seli u Francusku u kojoj dobiva i državljanstvo te u Britaniji snima filmsku verziju Shakespeareovog Macbetha. Potom se vraća u Ameriku.

Spolni odnos s maloljetnicom

Roman Polanski 1974. godine snima bezvremenski klasik "Kineska četvrt" s Jackom Nickolsonom koji prikazuje korupciju, pohlepu i iskrivljene odnose u Los Angelesu. S ovim filmom je Polanski došao na vrhunac svoje slave.

Nedugo nakon toga, 1977. godine tad 43-godišnji Polanski upoznaje 13-godišnju Samanthu Gailey s kojom ima seksualni odnos. Slavni je redatelj nakon toga uhićen i osumnjičen za silovanje i sodomiju, ali su te optužnice odbačene te je optužen za nedozvoljeni seksualni kontakt. Nakon 42 dana u zatvoru, Polanski se, umjesto da se pojavi pred sucem, uputio avionom u Francusku.

Polanski žrtva antisemitizma

Od bijega iz 1978. godine do prošle godine mnoga su pitanja o Romanu Polanskom i njegovom bijegu bila neodgovorena. Ali premijerom dokumentarca "Roman Polanski: Wanted and Desired", mnogo je nejasnih detalja postalo bistrima.

Redateljica Marina Zenovich snimila je intervju s Samanthom Gailey koja je ispričala da oprašta sve Romanu Polanskom te da smatra da optužbe protiv njega trebaju biti odbačene te da je njihov seksualni odnos bio dobrovoljan. U filmu se odvjetnik Romana Polanskog i zamjenik državnog tužitelja slažu da su optužbe protiv Polanskoga utemeljene "samo na sučevima subjektivnim stavovima o slavnom redatelju", te da trebaju biti odbačene. Naime, sudac koji je vodio slučaj u sedamdesetim je povezivan s antisemitskim društvima, te mnogi u tome vide razloge njegove želje za progonom Romana Polanskog.

Bijeg kao životni pokretački motiv

Prema nekima, upravo je bijeg glavni pokretački motiv cjelokupnog života Romana Polanskoga: bježao je od nacista, bježao od uspomena na suprugu u Tate i njezino ubojstvo,  te naposljetku, bježao od nezakonitog pritvaranja.

Podsjetimo, proslavljeni svjetski redatelj, 76-godišnji Roman Polanski uhićen je u subotu kada je iz Francuske putovao u Švicarsku kako bi primio nagradu za životno djelo na filmskom festivalu u Zurichu. Polanski je uhićen na temelju međunarodne tjeralice koja je za njim raspisana prije 31 godinu zbog nezakonitog seksa s 13-godišnjakinjom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara